Kontraband odhalí vycvičený pes. Celníci se zaměřili na dodávky a autobusy

Události ČT: Hledání pašovaného zboží (zdroj: ČT24)

Alkohol, cigarety, doutníky, ale i marihuana nebo tablety na výrobu pervitinu do Česka čím dál častěji pašují gangy i jednotlivci ze zemí bývalého Sovětského svazu, Polska nebo Bulharska. Celníci se kvůli tomu zaměřili na kontroly dodávek a dálkových autobusů.

Za minulý rok kontroly odhalily přes jedenáct set případů nelegálního dovozu zboží do Česka. Škoda se v těchto případech blížila 175 milionů korun. Nejčastěji se pašuje alkohol. V loňském roce celníci zadrželi 104 tisíc litrů.

Načerno převážený alkohol a cigarety se v autobusech schovávají především do prostoru pro zavazadla, který mívá dvojité dno. Stejné skrýše bývají ve střeše. Drogy nebo léky se pak pašují například v boxech, kam si cestující odkládají oblečení a menší zavazadla.

Psovod projde zavazadla i vnitřek autobusu

Při namátkové kontrole celní správa vyčkává u dálnice, s vytipovaným řidičem pak zamíří na odstavné parkoviště. V případě autobusu po kontrole dokladů celníci vyskládají zavazadla. Pak přijde na řadu speciálně vycvičený pes. Nejprve zkontroluje zavazadla, pak zamíří i dovnitř autobusu.

V autobusu pes očichává každý kout. Vycvičený je tak, aby reagoval na místo, kde se nachází kontraband. Když má odhalit tabákové výrobky, může upozornit i na zavazadlo, ve kterém je několik kartonů cigaret. Vždy ale nemusí jít o nelegální dovoz, pokud převážené množství není určené k prodeji a nepřekračuje limit zemí EU.

Celkem za první tři měsíce letošního roku zabavili celníci jen ve středních Čechách 255 litrů lihovin a další komodity, včetně marihuany a tablet na výrobu pervitinu. I v těchto případech sehrával hlavní roli pes, který bez potíží odhalí i několikagramový sáček marihuany.

Celní správa ve středních Čechách za leden až březen 2018
Zdroj: ČT24