Počet firem ovládaných z ciziny stoupl za sedm let o polovinu. Nejvíce vlastníků je stále z Ruska

Počet společností, které působí v tuzemsku a jsou ovládány zahraničními subjekty, přesáhl letos 86 tisíc. Za posledních sedm let se zvýšil o 49 procent. Nejvíce zahraničních vlastníků dlouhodobě pochází z Ruska, i když se jejich počet v posledních letech mírně snižuje, vyplývá z analýzy společnosti CRIF.

Počet akciových společností a společností s ručením omezeným, které ovládají ruští majitelé, činil k 1. lednu letošního roku 13 239. To je téměř o 600 méně než v roce 2015, kdy byl počet společností s ruskými majiteli nejvyšší. Ruští majitelé však stále patří k nejpočetnějším zahraničním vlastníkům českých firem. Následují společnosti ovládané ze Slovenska (10 213 firem), Ukrajiny (9396), Německa (7838) a Velké Británie (3671).

Pořadí zemí, ze kterých pocházejí zahraniční majitelé největšího počtu tuzemských firem, je dlouhodobě stabilní. V pomyslném žebříčku zemí s největším počtem zahraničních vlastníků poskočily Polsko či Rumunsko, naopak mírně se propadly například Nizozemsko, Švýcarsko, Čína či Bulharsko, uvedl vedoucí datového oddělení CRIF Jan Cikler.

Počet tuzemských společností s ruským vlastníkem
Zdroj: CRIF
Počet tuzemských společností se slovenským vlastníkem
Zdroj: CRIF
Počet tuzemských společností s čínským vlastníkem
Zdroj: CRIF

Kapitál ovládají hlavně Němci

Zatímco počet společností ovládaných ze zahraničí loni vzrostl meziročně o více než 1800, objem základního kapitálu v těchto firmách se snížil o 120 miliard na 1,1 bilionu korun. Nejvyšší základní kapitál mají společnosti ovládané z Německa. Dohromady jde o 245 miliard korun, což je více než pětina veškerého základního kapitálu firem ovládaných ze zahraničí.

Následují společnosti s nizozemskými, lucemburskými, francouzskými a rakouskými vlastníky. Společnosti se slovenskými majiteli jsou z pohledu objemu kapitálu na devátém místě, společnosti s ruskými majiteli na 20. místě a společnosti s ukrajinskými majiteli na 34. místě.

„Podíl kapitálu ovládaného ze zemí EU tvoří čtyři pětiny veškerého kapitálu ve firmách se zahraničními vlastníky a polovinu kapitálu v českých firmách s identifikovatelným majoritním vlastníkem obecně,“ upozornil Cikler.

Vydáno pod