Válka outletových center: Fashion Arena bránila značkovým firmám prodávat zboží v okolí

Události: Antimonopolní úřad zasáhl do boje mezi outlety (zdroj: ČT24)

Antimonopolní úřad vstoupil do války mezi největšími outletovými centry v Česku. Kvůli omezování konkurence dostala pokutu pražská Fashion Arena. Zakazovala významným značkám, které si u ní pronajímají prostory, prodávat podobně zlevněné zboží v dojezdové vzdálenosti do šedesáti minut.

Na monopol Fashion Areny Prague Outlet si stěžoval zejména vlastník dosud zavřeného centra v Tuchoměřicích poblíž letiště. Centrum vyrostlo už před deseti lety zhruba 38 kilometrů od Fashion Areny. Po krachu původního italského investora bylo ale několik let prázdné. 

A ani teď se do něj ještě zákazníci nepodívali. Otevření outletu s více než 150 obchody muselo vedení areálu oddálit kvůli obavám řady značek z konkurenční doložky v nedaleké Fashion Areně. „Můžeme hovořit o týdenních, měsíčních skluzech. Je to strategie, která je chybná a i zákaznicky nesprávná,“ stěžuje si ředitel outletu v Tuchoměřicích Martin Kubišta.

Vzdálenost mezi outlety v Tuchoměřicích a Štěrboholech
Zdroj: ČT24

Řada nájemců totiž dostala od Fashion Areny dopis, že pokud otevře obchody u konkurence nedaleko letiště, musí počítat se sankcemi. „Je naprosto klíčové, že nájemci dobrovolně smlouvy, včetně tohoto bodu, podepsali, takže jde o oboustrannou akceptaci,“ brání se ředitelka Fashion Areny Lenka Čapková.

Za narušení hospodářské soutěže pokuta milion

Její obchodní centrum teď ale dostalo od antimonopolního úřadu pokutu zhruba milion korun. „Znemožňovala svým nájemcům uzavírat jakékoli jiné nájemní smlouvy v relativně blízkém dosahu,“ uvedl místopředseda antimonopolního úřadu Hynek Brom.

Fashion Arena se chystá proti rozhodnutí úřadu podat rozklad. „Rozhodnutí ÚOHS je nepravomocné a vykazuje významné vady. Je v rozporu s rozhodovací praxí v Evropské unii,“ tvrdí Čapková. 

Antimonopolní úřad si ale stojí za svým. „Vlastník Fashion Areny pochybil tím, že porušoval podmínky uzavírání kartelových dohod,“ zdůraznil Brom.

Fashion Arena Prague Outlet
Zdroj: ČT24

Podle antimonopolního úřadu jsou smlouvy Fashion Areny se značkami, které jim brání prodávat zboží v okolí, neplatné. „Je to věc, kterou jsme řešili poprvé, kde jsme shledávali potenciální nebezpečí narušení hospodářské soutěže,“ dodal místopředseda úřadu Brom.

Fashion Arena platila za dosud jediné centrum v Praze a středních Čechách se zlevněným značkovým zbožím. Druhý velký outlet značkového oblečení funguje v Hatích u Znojma. Další dvě centra by měla ještě v Česku vyrůst. Krachem nakonec skončil ambiciózní plán na 66. kilometru dálnice D1. Místo obchodů ve stylu Říma je tam jen chátrající konstrukce.