Na poslední chvíli. Úřady opět čekají nápor kvůli daňovým přiznáním

Už jen poslední dva pracovní dny zbývají na odevzdání daňového přiznání. Finanční úřady proto rozšiřují otevírací dobu a zvyšují počet přepážek. Fronty se ve čtvrtek dělaly hlavně ráno a kolem oběda. Největší nápor pak úřady očekávají v úterý.

Od čtvrtečního rána přichází odevzdat daňové přiznání víc lidí než v předchozích dnech. Shodli se na tom oslovení mluvčí finančních úřadů jednotlivých krajů. Například ve Středočeském kraji musely některé podatelny kvůli vytížení dočasně navýšit počet zaměstnanců. Informovala o tom mluvčí finančního úřadu kraje Jiřina Plášilová.

Podle mluvčího finančního úřadu Jihomoravského kraje Davida Stančíka je v těchto dnech situace nejhorší brzo ráno nebo kolem oběda, kdy si lidé odskočí odevzdat přiznání v době obědové pauzy.

Podle Plášilové vytíženost úřadů závisí také na příjezdech autobusů veřejné dopravy. Mluvčí finančního úřadu Moravskoslezského kraje Petra Homolová uvedla, že nejhorší situace je na spádových úřadech, na které jezdí podat přiznání lidi z okolních vesnic.

Fronty už tolik nejsou, lidé stále víc podávají přiznání elektronicky

David Stančík konstatoval, že třicet až čtyřicet procent lidí podá přiznání na poslední chvíli. Dlouhé fronty na úřadech už jsou podle něj ale spíš minulostí, v posledních několika letech stále víc lidí odevzdává přiznání elektronicky. To potvrdil i ředitel finančního úřadu v Praze 5 Zdeněk Skalický.

Podle mluvčí finančního úřadu Praha Miroslavy Bardonkové se ale situace letos oproti loňsku mírně zlepšila a víc lidí tentokrát odevzdalo přiznání s předstihem.

Největší nápor lidí čekají zástupci finančních úřadů až v úterý, kdy je poslední den pro podání daňového přiznání. Finanční úřady mají proto ve čtvrtek prodlouženou otevírací dobu do pěti a v úterý až do šesti hodin večer.