Úklid Češi stále častěji svěřují profesionálům. Před Velikonocemi mají firmy napilno

Úklidové firmy před Velikonocemi nestíhají. Zájem Čechů o tyto služby roste, firmy se ale také potýkají s nedostatkem pracovníků. Některé už teď proto neberou jednorázové zakázky. Last minute objednávky velikonočního úklidu přijímají už jen okrajově.

Kdo by si chtěl ještě teď objednat velikonoční úklid, s velkou pravděpodobností se mu to už nepodaří. Řada úklidových agentur už má totiž plno a objednávky na příští dny nepřijímá.

Tam, kde poslední volné termíny přece jen ještě zbývají, si zase podle Anny Pižlové z firmy Clinea mnohdy musí zákazníci připlatit. Úklid je totiž podle Jiřího Vychodila z firmy Službypro ideální objednat až šest týdnů předem.

Blížící se Velikonoce a velký zájem Čechů o služby úklidových agentur ale nejsou jediným důvodem, proč úklidové firmy nestíhají. V posledních letech se potýkají s nedostatkem pracovníků. Některé agentury tak už na rozdíl od loňska nepřijímají jednorázové objednávky.

„Důvod je jednoduchý – stav na českém trhu práce – velká poptávka po úklidech, jak pravidelných, tak jednorázových a nejnižší nezaměstnanost od roku 1993,“ vysvětlila Michaela Vorlíčková z Agentury Slunečnice s tím, že s nedostatkem zaměstnanců bojují všechny úklidové firmy v Praze.

„Od ledna máme stop stav všem zakázkám a to z důvodu nedostatku pracovních sil na trhu práce,“ potvrdila ČT Hana Kadlubová z Hospodyně.cz.

Lidé mají zájem i o jarní mytí hrobů

Zatímco většinou si lidé objednávají běžný úklid domácnosti, neobvyklé nejsou v těchto dnech ani požadavky na nákup a uvaření jídla, úklid chaty nebo garáže, uvedla Anna Pižlová s tím, že se občas setkávají také s objednávkami na jarní mytí hrobů.

Podle Vychodila se letošní Velikonoce liší v tom, že kvůli dlouhým mrazům řada lidí odkládá mytí oken a objednávají si spíše běžný generální úklid. Podobnou situaci zaznamenali i další oslovení zástupci úklidových agentur.