CEFC nikdy nepřevzala památkově chráněný Martinický palác. Dnes patří miliardáři Šlemrovi

Památkově chráněný Martinický palác na pražském Hradčanském náměstí zprostředkovaně vlastní rodinná nadace podnikatele Oldřicha Šlemra. Čínská společnost CEFC, která o jeho nákupu informovala v září 2015, budovu nakonec do svého vlastnictví nepřevzala.

„Martinický palác není a nikdy nebyl vlastněn přímo ani nepřímo společností CEFC,“ uvedl Jakub Dyba ze Šlemrovy společnosti R2G.

Do vlastnictví firmy R2G, která nyní v paláci sídlí, budova přešla předloni od soukromých vlastníků. „My jsme do jednání přišli v průběhu roku 2016, v srpnu jsme tu transakci dokončili,“ řekl Dyba.

Majitelem budovy je podle katastru nemovitostí akciová společnost Martinický palác, kterou podle obchodního rejstříku přes další firmu vlastní R2G Foundation zapsaná v Lichtenštejnsku. „Ultimátním vlastníkem je rodinná nadace Oldřicha Šlemra,“ potvrdil Dyba.

Renesanční Martinický palác byl postaven po požáru Hradčan a Malé Strany v roce 1541, v majetku Martiniců byl rozsáhle přestavěn. Později palác silně utrpěl, opravy začaly už v polovině minulého století.

Čínská CEFC v září 2015 oznámila, že se společností Martinický palác podepsala dohodu o koupi stejnojmenné budovy s dovětkem, že finální kupní smlouva ještě nebyla uzavřena. Ve stejné době čínská firma uzavírala v Česku řadu transakcí, koupila mimo jiné fotbalovou Slavii a vstoupila do letecké společnosti Travel Service.

Šéf CEFC a poradce prezidenta Miloše Zemana Jie Ťien-ming nyní v Číně čelí vyšetřování pro podezření z porušení zákona, podpora projektů v Česku má ale podle firmy pokračovat.

obrázek
Zdroj: ČT24

Skupina R2G miliardáře Oldřicha Šlemra investuje peníze, které podnikatel získal z prodeje gumárenské skupiny ČGS Holding švédské strojírenské skupině Trelleborg. Přes investiční fond R2G Rohan Czech spoluvlastní znojemského výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens.

Narodil se 5. června 1977 v Pchu-čchengu v provincii Fu-ťien.

Podle čínských investigativních novinářů patří Jie Ťin-ming k „nejtajemnějším čínským boháčům“. Novináři zjistili, že Jie založil svoji první firmu v roce 1999. V letech 2002 až 2004 obchodoval spolu se svou manželkou Wu Li-čchiung s hygienickými potřebami, hasicími přístroji, výrobky ze dřeva a potravinami. V roce 2017 se stal politickým poradcem konzervativní pročínské Nové lidové strany v Hongkongu.

Nebývalý vzestup mladého podnikatele Jie Ťien-minga a CEFC vyvolal v Číně spekulace o jeho spojení s armádními špičkami. Čínské zdroje v minulosti uvedly, že je Jie Ťien-ming vnukem maršála Jie Ťien-linga, jenž se po smrti vůdce Mao Ce-tunga největší měrou zasloužil o pád takzvaného Gangu čtyř, což byla skupina členů politbyra vedená vdovou po Maovi. Za dvouleté vlády tohoto uskupení se ještě zintenzivnil teror Maovy kulturní revoluce. Maršál Jie Ťien-ling se poté zařadil k vůdcům takzvané druhé generace.

Podle listu Financial Times ale Jie v prohlášení pro česká média popřel, že je vnukem Jie Ťien-linga. Financial Times tvrdí, že loni v září odhalil úzké vztahy Jie Ťien-minga s čínskou vojenskou rozvědkou.

Jie Ťien-ming
Zdroj: Lucie Mikulášková/ČTK