Zemědělství loni vydělalo ve všech krajích. Nejvýznamnější komoditou bylo mléko

Zemědělské podniky v Česku podle Zemědělského svazu vykázaly za minulý rok zisk na úrovni dvanácti miliard korun, zhruba stejně jako v roce 2016. Dopad sucha na pěstování plodin vyrovnalo zlepšení cen. Ziskové bylo zemědělství ve všech krajích. Vyplývá to z údajů Zemědělského svazu.

Nejvíc podle svazu loni vydělali zemědělci v Královéhradeckém kraji, zatímco nejmenší profit byl zejména kvůli dopadům sucha v Plzeňském kraji a na jihu Moravy.

„Není to ani rekordní zisk, a rozhodně to není ani nejhorší výsledek za poslední roky,“ řekl předseda svazu Martin Pýcha k republikové bilanci. Zatímco loňský zisk v přepočtu na jeden hektar zemědělské půdy byl podle zjištění svazu kolem 3500 Kč, v roce 2010 to bylo jen 1430 Kč. „Nejlepší zisk byl v roce 2014, na úrovni zhruba 5500 korun,“ uvedl.

Z pohledu výše tržeb se pro české zemědělce minulý rok podle Pýchy stalo nejvýznamnější komoditou mléko, na druhém místě byly obiloviny a na třetím řepka. Následovala prasata a skot. Stabilní byly loni podle svazu výplaty podpor zemědělcům.

Svaz versus statistici

Podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) zveřejněných 1. března zisk českého zemědělství vloni meziročně klesl o 5,4 procenta na 21,3 miliardy Kč. I tak byl podle statistiků třetí nejvyšší od začátku tisíciletí. Jde ovšem o předběžné výsledky, které bude úřad v následujících měsících upřesňovat.

Rozdíl ve výsledcích je podle svazu dán odlišnou metodikou výpočtu. ČSÚ podle svazu zjišťuje takzvaný podnikatelský důchod podle evropské metodiky a svaz odhaduje zisk na základě národní metodiky účetnictví. „My zjišťujeme skutečný výsledek. To, co vy jako zisk nahlásíte do svých daňových přiznání,“ řekl Pýcha členům svazu.

 Výsledek hospodaření za minulý rok Zemědělský svaz vypočítal na základě šetření, jehož se zúčastnilo 428 podniků s 691 800 hektary zemědělské půdy. Na jeden hektar v průměru vykázaly zisk 3527 korun.

Nejlépe se vloni dařilo podnikům v Královéhradeckém kraji, které měly z hektaru průměrný výdělek 5730 Kč. Více než 5000 Kč z hektaru ještě získali zemědělci v Pardubickém kraji. Naopak v Plzeňském kraji byl průměrný zisk z hektaru jen 1601 Kč a v Jihomoravském kraji 1917 Kč. Na Vysočině s největším chovem hospodářských zvířat loni zemědělci v přepočtu na hektar vydělali 2441 Kč.