Osud šéfa čínské CEFC je nejasný. Zemanovým poradcem zatím zůstává, firmy už z partnerství couvají

Události ČT: Nejistá budoucnost čínské CEFC (zdroj: ČT24)

Kolem osudu šéfa čínské CEFC panuje řada nejasností. Hrad však nyní potvrdil, že Jie Ťien-ming je stále zvláštním poradcem Miloše Zemana pro Čínu a ekonomické otázky. V polovině února se objevily zprávy o tom, že manažera v Číně zadrželi a vyšetřují ho kvůli podezření z ekonomické kriminality.

Ani firma, ani úřady vyšetřování dosud nepotvrdily a Hrad vyčkává. „Jsme svědky různých spekulací. Z čínské strany jsme doposud neobdrželi oficiální potvrzení toho, že by byl zadržen. Pokud budeme mít v rukou toto oficiální potvrzení, budeme samozřejmě konat,“ prohlásil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Navzdory ujištění, že na chod firmy nemá nejistý osud jejího šéfa vliv, však expanze čínské CEFC zpomaluje. Podle agentury Reuters se například odkládá vstup do ruské ropné společnosti Rosněfť. Za čtrnáctiprocentní podíl měla dát v přepočtu zhruba 188 miliard korun. Problémy přibývají kvůli nejasnostem kolem zatčení, ale také kvůli pochybám o stavu samotných financí investiční společnosti.

Narodil se 5. června 1977 v Pchu-čchengu v provincii Fu-ťien.

Podle čínských investigativních novinářů patří Jie Ťin-ming k „nejtajemnějším čínským boháčům“. Novináři zjistili, že Jie založil svoji první firmu v roce 1999. V letech 2002 až 2004 obchodoval spolu se svou manželkou Wu Li-čchiung s hygienickými potřebami, hasicími přístroji, výrobky ze dřeva a potravinami. V roce 2017 se stal politickým poradcem konzervativní pročínské Nové lidové strany v Hongkongu.

Nebývalý vzestup mladého podnikatele Jie Ťien-minga a CEFC vyvolal v Číně spekulace o jeho spojení s armádními špičkami. Čínské zdroje v minulosti uvedly, že je Jie Ťien-ming vnukem maršála Jie Ťien-linga, jenž se po smrti vůdce Mao Ce-tunga největší měrou zasloužil o pád takzvaného Gangu čtyř, což byla skupina členů politbyra vedená vdovou po Maovi. Za dvouleté vlády tohoto uskupení se ještě zintenzivnil teror Maovy kulturní revoluce. Maršál Jie Ťien-ling se poté zařadil k vůdcům takzvané druhé generace.

Podle listu Financial Times ale Jie v prohlášení pro česká média popřel, že je vnukem Jie Ťien-linga. Financial Times tvrdí, že loni v září odhalil úzké vztahy Jie Ťien-minga s čínskou vojenskou rozvědkou.

Jie Ťien-ming
Zdroj: Lucie Mikulášková/ČTK

Potíže CEFC totiž přicházejí v době, kdy Čína radikálně reformuje finanční instituce a zesiluje vládní kontrolu nad ekonomikou, aby snížila rizika. Pekingu dělá starosti rostoucí zadluženost některých firem a provincií. Vyšetřování byznysmenů, jako je šéf CEFC, většinou slouží i jako varování jiným společnostem, které si půjčují peníze a dělají rizikové investice.

Komplikace se získáním poloviny podílu v J&T

Nejistota v Asii má vliv i na odložení obchodu, který má být jednou z největších čínských investic v Česku, a to získání polovičního podílu v J&T, za nějž má CEFC zaplatit v přepočtu 25 miliard korun. Transakci ale napoprvé neodsouhlasila ani Česká národní banka.

„Některé finanční toky ze strany čínských firem se jeví jako neprůhledné, a proto Českou národní banku takový postup může znepokojovat,“ uvedl hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Společnost CEFC se proti rozhodnutí odvolala. ČNB nechtěla věc blíže komentovat, než bude pravomocné rozhodnutí.

Vysvětlení po čínské společnosti chce už i samotná J&T. CEFC si u ní totiž podle zástupce Číňanů Jaroslava Tvrdíka půjčila asi 400 milionů eur, v přepočtu zhruba deset miliard korun. Tvrdík však míní, že nehrozí, že by peníze nesplatila.

„Neprodáváme Slavii ani žádná jiná aktiva v České republice. Dluhy hradíme včas, nemáme žádné po splatnosti. J&T souhlasilo s prodloužením smlouvy o padesátiprocentním vstupu do třicátého září 2018,“ uvedl Tvrdík na Twitteru.

Všechno dění kolem čínských investic ale podle Křečka budí určité kontroverze, což se pro některé české firmy může zdát jako problém. Budoucnost čínského spoluvlastnictví teď řeší i letecká společnost Travel Service. Čeští akcionáři nyní chtějí menšinový čínský podíl odkoupit zpět.

CEFC má v Česku majetek v hodnotě zhruba 40 miliard korun. Vlastní zčásti anebo zcela několik firem a nemovitostí. Jde například ještě o cestovní agenturu Invia.cz, Pivovary Lobkowicz Group nebo strojírenský a metalurgický podnik Žďas Žďár nad Sázavou.