Mráz zatížil tuzemskou přenosovou síť. Vytáhl spotřebu elektřiny na historický rekord

Česká elektrizační síť dopoledne kvůli mrazům překonala rekordní nápor. Průměrná hodinová hodnota zatížení soustavy mezi 9. až 10. hodinou činila 11 968 megawattů (MW), čímž byl překonán úterní rekord ve výši 11 946 MW. Okamžité hodnoty pak překračovaly i hodnotu 12 tisíc MW. Šlo tak o nejvyšší okamžitou spotřebu elektřiny od roku 1990, od kdy jsou srovnatelné údaje k dispozici.

Podle mluvčí provozovatele přenosové soustavy ČEPS Hany Klímové zaznamenávají dispečeři podobný nárůst spotřeby elektřiny každou zimu a jsou na něj plně připraveni. „Rekordní zatížení soustavy nastává vždy v zimě, nejčastěji v prosinci, lednu či únoru, v pracovní dny od pondělí do čtvrtka a v okamžiku, kdy na území České republiky trvají celodenní mrazy,“ uvedla mluvčí. 

„Pokud včerejší historické okamžité spotřeby atakovaly dopoledne hranici 12 tisíc MW, pak týden předtím v úterý to bylo na úrovni 11 200 MW, tedy o 800 MW méně. To je výkon velké uhelné elektrárny – Dětmarovice nebo Tušimice II,“ řekl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Spotřebu elektřiny podle Klímové kromě průmyslových provozů v plném běhu ovlivňuje topení, které přirozeně v mrazivých dnech běží většinou naplno. „I když v Česku jen několik procent domácností topí elektřinou, projeví se vyšší spotřeba především u podniků. Na růstu spotřeby se významně podílí mimo jiné sklady, které rostou kolem velkých měst,“ uvedl Kříž.

Je to absolutní rekord, hlásí E.ON

Jeden stupeň Celsia směrem dolů podle mluvčího zvyšuje aktuální spotřebu o zhruba 70 MW, tedy o 0,5 procenta. „Jde o průměr, který během dne velmi kolísá a někdy dosáhne hodnot až třeba 150 MW. To platí ale do úrovně zhruba minus 10 stupňů, pak se již větší mrazy příliš neprojevují,“ dodal Kříž.

Rekordní zatížení sítě ve středu zaznamenala také firma E.ON. „Naši dispečeři naměřili nejvyšší hodnoty mezi osmou a devátou hodinou ráno, kdy průměrné hodinové maximum dosáhlo 2566 MW. To je o jeden MW více než o den dříve,“ řekla mluvčí společnosti Martina Slavíková. „Celkově jde o absolutní rekord v distribuční síti E.ON, který překonal dosavadní maximum 2541 MW z 20. ledna loňského roku,“ dodala.

Mráz trápí Česko od víkendu a v pořadí třetí noc za sebou byly na řadě měřicích stanic překonány teplotní rekordy. V noci na středu zaznamenali meteorologové nejnižší teplotu na Rolavě v Krušných horách, kde teploměr ukázal minus 25,2 stupně Celsia.

Aktuální mrazivé počasí významně zvyšuje v Česku také spotřebu zemního plynu. Jeho největší tuzemský distributor, skupina innogy, v úterý uvedla, že proti únorovému normálu je spotřeba plynu v těchto dnech vyšší o 25 až 30 procent a činí 45 až 50 milionů metrů krychlových za den.