Zaměstnanci Air France stávkují kvůli platům. Z Paříže neodletí čtvrtina spojů, zrušil se i let do Prahy

Leteckou dopravu v Paříži narušuje stávka pilotů a palubního i pozemního personálu aerolinek Air France. Zaměstnanci požadují plošné zvýšení platů nejméně o šest procent. Podle odhadů nebude ve čtvrtek pracovat asi 28 procent zaměstnanců. Letecká společnost oznámila, že z Paříže odletí jen polovina dálkových letů, celkem počítá se zrušením čtvrtiny plánovaných spojů. Do Prahy byl zatím zrušen jen jeden.

Z letů Air France do Prahy bylo kvůli stávce zrušeno jediné spojení. Podle mluvčího Letiště Václava Havla v Praze Romana Pacvoně jde o spoj, který měl přílet v 09:00 a zpět měl odletět v 09:50.

„Air France tato situace mrzí a dělá vše pro to, aby minimalizovala dopad stávky na zákazníky,“ uvedla firma v prohlášení. „Abychom zajistili co největší počet letů za nižšího stavu posádek, je také možné, že budeme nuceni omezit počet klientů na palubě u části našich letů,“ dodal podnik s tím, že možná nebude vyhověno všem rezervacím.

Podle šéfa společnosti jsou požadavky zaměstnanců nereálné a nerozumné

Air France je součástí francouzsko-nizozemské skupiny Air France-KLM, která loni zvýšila provozní zisk o 42 procent na 1,5 miliardy eur (38 miliard Kč). Vyšší byly i tržby. Kvůli vysokým nákladům na penzijní program pro piloty a palubní personál ale firma přesto skončila v čisté ztrátě 274 milionů eur.

Pracovníci Air France nicméně chtějí čtyřiadvacetihodinovou stávkou dosáhnout zvýšení platů alespoň o šest procent, což podle nich umožňují poslední dobré hospodářské výsledky společnosti. Platy v Air France se navíc nezměnily už sedm let, vedení společnosti údajně nabízí zvýšení o jedno procento. To ale většina odborových organizací ve firmě odmítla jako „almužnu“ a pohrozila dalšími stávkami.

Generální ředitel Air France-KLM Franck Terner označil aktuální, šestiprocentní požadavky zaměstnanců na zvýšení platů za „nerozumné a nereálné“. Připustil, že se hospodářské výsledky zlepšily, stále prý ale silně zaostávají za konkurencí. 

Vydáno pod