Česká bankovka s nádechem Afriky. Výrobní zmetek z roku 1993 je cenný unikát

Události ČT: Česká bankovka s nádechem Afriky. Výrobní zmetek z roku 1993 je cenný unikát (zdroj: ČT24)

Česká koruna existuje přesně čtvrtstoletí. V oběhu jsou teď peníze ve výši skoro 600 miliard korun, z toho hodnota bankovek je přes 576 miliard. Ne vždycky ale platí, že bankovka má hodnotu, kterou uvádí číslice na ní vytištěná. V oběhu můžou být kusy, které si sběratelé cení na statisíce korun.

Rodina Slavomíra Primáka se sbírání mincí a bankovek věnuje už po třetí generaci. Nejde ale jenom o mince staré i tisíc let nebo bankovky z první republiky. Jako jeden z mála sběratelů v tuzemsku vlastní i unikátní dvousetkorunovou bankovku z roku 1993, které se přezdívá zairovka.

Důležitý je metalický proužek, ve kterém se ukrývá zcela ojedinělý znak, který tuto bankovku povyšuje nad ostatní. Vidět je jen při podrobném zkoumání.

Detail bankovky s proužkem Republique du Zaire
Zdroj: ČT24

„Všechny bankovky z roku 1993 mají v metalickém proužku napsané 200 Kč. Tady ovšem při ražbě omylem někdo z obsluhy dal proužky s nápisem Republique du Zaire,“ přiblížil Primák.

Do Státní tiskárny cenin v Praze totiž tehdy dodávaly tyto proužky německé papírny. Ty omylem zaslaly kotouč určený pro středoafrický Zair (dnes Demokratická republika Kongo).

Desítky kusů mohou být mezi lidmi

Co pro odborníky představuje výrobní zmetek, je pro sběratele unikát, a to cenný. Její hodnota šplhá až na 400 tisíc korun. 30 až 100 kusů takovýchto bankovek může být teď někde u lidí v České Republice.

Slavomír Primák svou bankovku získal od ženy, která ve své peněžence našla hned dvě najednou. „Jednu prodala téměř ihned a další mi prodala před pár lety. Pak jsou známy případy, že lidi pracují v bance a hledají roky od rána do večera a stejně ji nenajdou,“ podotkl sběratel.

Mince z roku 1993 mají mnohem menší hodnotu. Mince tak v peněžence Slavomír Primák neprohlíží, zato u každé bankovky sleduje sériové číslo. Kdyby začínalo písmenem A nebo Z, mohlo by jít o něco speciálního.