Hermelín opouští Sedlčany. Tradice končí, sýrárna stěhuje celou produkci na Vysočinu

V Sedlčanech na Příbramsku skončí po zhruba sedmdesáti letech tradiční výroba sýrů. Společnost Savencia Fromage & Dairy Czech Republic ji chce kvůli zvýšení efektivity do roka a půl postupně přesunout do závodu v Hesově na Havlíčkobrodsku. V sedlčanském závodě pracuje téměř tři sta lidí.

Starosta Sedlčan Jiří Burian (ODS) to považuje za špatnou zprávu pro město. Připomněl, že v sýrárně nacházely hodně uplatnění ženy. „Ta fabrika tu má svou téměř sedmdesátiletou historii, má tradiční výrobu, která odtud zmizí. A to je asi největší ztráta včetně těch pracovních míst,“ uvedl Burian.

Otázkou zatím je, jaký bude další osud obchodní značky Sedlčanský, pod níž se prodávají známé hermelíny a další výrobky. V minulosti se pořádala například i soutěž štafet v kvadriatlonu O pohár sedlčanského hermelínu.

Pracovníci úřadu práce plánují, že vyjedou přímo za zaměstnanci sýrárny. „Sestavíme výjezdovou jednotku, která bude s těmi lidmi jednat a nabízet jim místa,“ uvedla ředitelka krajské pobočky úřadu práce v Příbrami Renata Malichová. Cílem je, aby plynule přešli na jiné pozice nebo zaměstnanecké rekvalifikace. Část pracovníků chce firma přesvědčit k odchodu na Vysočinu.

Výroba v Sedlčanech má být snižována postupně, ukončení je plánováno příští rok v květnu. Firma chce podle Buriana zachovat vazby na dodavatele mléka, volné prostory hodlá nabídnout pro jinou výrobu. Zaměstnanci dostanou nabídku pracovat v Hesově nebo v dalším výrobním závodě Savencie v Hodoníně. Odcházejícím lidem chce firma vyplatit nadstandardní odstupné.

V Sedlčanech je podle Buriana zatím nízká nezaměstnanost kolem 3,5 procenta, sýrárna ale patří mezi největší zaměstnavatele. Dalším významným podnikem jsou Sedlčanské strojírny, hodně lidí pracuje i v nemocnici. „Řada lidí také dojíždí za prací do Prahy,“ dodal starosta.