Babiš v Davosu: Klíčová rozhodnutí musí EU přijímat jednomyslně na úrovni premiérů

Český premiér v demisi Andrej Babiš ve čtvrtek na Světovém ekonomickém fóru v Davosu vyzval k prohloubení svobod vnitřního trhu jako hlavního zdroje prosperity Evropské unie. EU by podle něj měla chránit své vnější hranice a řešit konflikty ve svém sousedství dříve, než se stanou bezpečnostní hrozbou pro občany členských států.

V poslední době se Evropa podle Babiše místo posilování své pozice hašteřila kvůli maličkostem. Klíčová rozhodnutí musí EU přijímat jednomyslně na úrovni premiérů, uvedl. Babišův projev zazněl za zavřenými dveřmi a jeho znění agentuře ČTK poskytl tiskový odbor Úřadu vlády ČR.

Babiš v Davosu vystoupil v panelu s názvem Vytváření společné vize pro Evropskou unii. V anglicky předneseném projevu varoval, že Unie začíná zapomínat, proč ve skutečnosti vznikla, tedy aby garantovala mír a prosperitu svých občanů.

V poslední době tlačíme na další integraci, aniž bychom věděli, proč a kam má směřovat.
Andrej Babiš
premiér v demisi

Aby byla Evropa silná, musí být podle něj trpělivá. Ukvapená rozhodnutí by nemusela být ku prospěchu Evropy, ale naopak by pro ni mohla znamenat riziko.

Evropští občané musejí vědět, kam Evropa směřuje. „A musíme je přesvědčit, aby s tímto směrem souhlasili. To se podle mého názoru nyní naneštěstí neděje,“ uvedl Babiš. Přivítal proto myšlenku francouzského prezidenta Emmanuela Macrona týkající se občanských fór na téma budoucnosti Unie. „Měli bychom o tom diskutovat s našimi občany,“ uvedl. Česko přitom může stavět na svém dlouhodobém občanském a sociálním dialogu, dodal Babiš.

Babiš: Bez členských států to nepůjde

Unie podle českého premiéra nemůže vytvořit stabilní komunikační kanály se svými občany bez přispění členských států. „Unie nemůže mít legitimitu bez členských států, to je realita,“ konstatoval. Evropa musí být silná a jednotná a soustředit se na zachování a rozvíjení toho, co už dosáhla, míní. „Pojďme stavět na tom, co máme,“ uvedl Babiš.

Český předseda vlády poznamenal, že například otázka migračních kvót rozděluje členské státy už dva roky. „Přitom kdyby všechny státy přijaly migranty podle kvót, vyřešilo by to pouze dvě procenta migračního tlaku. A kvůli dvěma procentům dáváme evropský projekt v sázku. To je bláznovství!“ prohlásil Babiš. Nikdo podle něj nechce v Evropě blokovat smysluplná rozhodnutí. 

Mayová varovala před protekcionismem

Na světovém ekonomickém fóru promluvila k lídrům světového obchodu také britská premiérka Theresa Mayová. Podle ní musí Světová obchodní organizace pokračovat ve svých reformách. Byznysmeny vyzvala, aby zůstali věrni otevřenému trhu, a varovala před protekcionismem. 

Mayová se také setkala s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, který má na fóru promluvit v pátek. Při příletu do švýcarského horského letoviska Trump novinářům řekl, že přijíždí „s poselstvím míru a prosperity“. Podle agentury AP diskutoval Trump s britskou premiérkou o situaci v Sýrii, o deklarovaném záměru Bílého domu vypovědět jadernou smlouvu s Íránem a o severokorejské jaderné hrozbě. 

„Viděli jsme důležitý pokrok v oblasti světového trhu. Británie zůstává vůdčím aktérem dalších obchodních dohod – například s Kanadou nebo Japonskem. Skupina zemí G20 se zavázala navýšit kapacity v oceli a Světová obchodní organizace pokročila s vícestrannou dohodou o digitálním obchodování. A Velká Británie bude vždy obhajovat volný obchod,“ uvedla rovněž Mayová.  

Mayová: Velká Británie bude vždy obhajovat volný obchod (zdroj: ČT24)

Trump jako podnikatel nikdy na davoské fórum pozván nebyl, nyní dostal pozvání jako první americký prezident po roce 2000, kdy se akce zúčastnil Bill Clinton. V pátečním projevu chce podle Bílého domu hovořit o své tezi „Amerika především“, která se globalistům shromážděným v Davosu nemusí líbit, poznamenala agentura Reuters.

Šéf Bílého domu chce prý světu sdělit, že Spojené státy budou udržovat pevné vztahy se spojenci, ale hodlají omezit chronický deficit v obchodu s mnohými z nich. „Evropské metropole se obávají, že pokud jde o vzájemné obchodní vztahy, v roce 2018 se Trumpův štěkot změní v kousání,“ píše Reuters. 

Michal Mejstřík v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Profesor ekonomie Fakulty sociálních věd UK Michal Mejstřík v pořadu Interview ČT24 připomněl, že v USA je dopad globalizace vnímán rozporně. Jsou tam odvětví, která se rychle rozvíjejí, například digitalizace, a pak jsou ta, která trpí. Zmínil i dlouhodobý propad automobilového Detroitu. 

„Obchodu se zbožím je méně, než bývalo. Ale přibývá oběh informací, know-how, to je trochu jiný typ mezinárodního obchodu, než byla veřejnost zvyklá,“ poznamenal Mejstřík.

K úvahám o větší integraci Evropy řekl, že někdy probíhá absurdní debata, že země eurozóny jsou rychlejší, než země mimo eurozónu. Nazval to záměrným matením pojmů a zmínil, že například Řecko a Itálie mají daleko pomalejší růst a větší zadluženost než Česko.