Na opravy dálnic i mostů v USA má podle Trumpa jít 1,7 bilionu dolarů

V příštích deseti letech by investice do infrastruktury v USA měly dosáhnout 1,7 bilionu dolarů (téměř 35 bilionů korun), zvýšil odhadovaný objem americký prezident Donald Trump. Plán, který by měl zahrnovat investice na federální i lokální úrovni, Trump původně hodnotil na jeden bilion dolarů.

Podrobnosti by měl Trump částečně zveřejnit příští týden v poselství o stavu unie. Předpokládá se, že na investice do infrastruktury požádá Trumpova administrativa Kongres o 200 miliard dolarů a že jednotlivé státy, místní samosprávy i soukromé firmy budou financovat více než jedním bilionem dolarů opravy mostů, dálnic, vodáren a další infrastruktury.

Republikánský senátor John Thune, který předsedá výboru pro obchod, v rozhovoru s agenturou Reuters řekl, že je zatím otázkou, jak budou tyto výdaje pokryty. Trumpova administrativa hovoří o výdajových škrtech, které ale nespecifikuje. Pokud federální vláda nezíská další příjmy, bude podle něj těžké získat souhlas demokratů.

Infrastrukturu Trump zmiňoval už před svým zvolením

Trump už v prvním projevu k voličům po vítězství ve volbách na podzim 2016 slíbil, že jeho vláda se chce zaměřit na rozsáhlou obnovu a modernizaci infrastruktury. Potvrdil tak, co říkal už v rámci kampaně.

Loni měl vzniknout tým pro infrastrukturu, který by se zabýval původním plánem investic v objemu jednoho bilionu dolarů. Členy poradního sboru se měli stát zástupci z oblasti nemovitostí, stavebnictví, dopravy a dalších sektorů ekonomiky. V srpnu však Trump plán na vytvoření tohoto sboru zrušil.