Kolínská automobilka TPCA zvýší platy o 16 procent, dělnická mzda vzroste na 34 500 Kč

Zaměstnanci kolínské automobilky Toyota Peugeot Citroën Automobile (TPCA) si v příštích dvou letech polepší na platech celkem o 16 procent. Vedení automobilky se na tom ve středu dohodlo s odborovými organizacemi, skončilo tak kolektivní vyjednávání. Informoval o tom mluvčí TPCA Marek Hovorka.

Pro letošní rok vzroste mzda na dělnických pozicích a související prémie o 1750 korun, od 1. ledna 2019 pak o dalších 1900 korun. Zaveden bude také nový příplatek za standardní sobotní výrobní směnu 800 Kč.

Součástí dohody je také nový systém firemního bonusu, který bude odstupňován podle pozice zaměstnance. Celkový průměrný příjem výrobního operátora tak vzroste postupně o více než 4000 korun, což je více než 16 procent. Průměrná mzda na dělnických pozicích postupně vzroste na 34 500 korun. Navíc dostávají tarifní zaměstnanci průměrně 4000 Kč prostřednictvím benefitů.

Ve společnosti TPCA pracuje zhruba 2700 lidí. Automobilka vyrábí malé vozy značky Peugeot, Citroën a Toyota.

Práce na montážní lince Škody Auto
Zdroj: ČTK/Taneček David

V konkurenční automobilce Škoda Auto skončila loni počátkem listopadu první část kolektivního vyjednávání s odbory, která se týkala pracovní doby a sociálních nákladů. Odborářům se v první části vyjednávání povedlo dosáhnout zvýšení prémie za pracovní výkon na 10 tisíc korun, zároveň se od ledna zvýší příplatky za práci a ve vícesměnných systémech.

Koncem ledna pak začne další část vyjednávání, tentokrát o růstu mezd. Odboráři požadují dvouciferný růst, zároveň ale tvrdí, že deset procent je málo. Průměrná hrubá dělnická mzda ve Škodě letos se všemi bonusy v některých tarifních třídách dosahuje zhruba 40 tisíc korun. Mzdová dohoda a textová část kolektivní smlouvy ve Škodě Auto letos vyprší 31. března. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Ve třetí české automobilce, nošovické Hyndai, podepsali kolektivní smlouvu loni v březnu. Zaměstnancům podle ní vzrostly mzdy v průměru zhruba o 12 procent. Průměrný hrubý měsíční příjem byl ve slezské automobilce před dvěma lety v dělnických profesích 34 512 korun.

Vyjednávání o kolektivní smlouvě mělo v automobilce sedm kol. Smlouva byla uzavřena na roky 2017 a 2018.

Vydáno pod