Westinghouse mění majitele. Firmu spjatou i s Temelínem získá od Toshiby investiční společnost

Investiční společnost Brookfield Business Partners koupí za 4,6 miliardy dolarů (97,2 miliardy korun) od japonské Toshiby její americkou jadernou divizi Westinghouse Electric. Ta se ve své dlouhé historii mimo jiné podílela na výstavbě prvních dvou bloků české jaderné elektrárny Temelín a do roku 2010 do ní dodávala palivo. Před zhruba rokem patřila k zájemcům o stavbu nového jaderného bloku v Česku.

Transakce nezahrnuje hotovost, její součástí je ale převzetí různých závazků v oblasti penzí, životního pojištění a provozu. Dohoda by měla být dokončena ve třetím čtvrtletí, nejprve ji ale musí schválit bankrotový soud, uvedla agentura Reuters.

Loni v březnu totiž vyhlásil dodavatel jaderných technologií Westinghouse bankrot.

Do problémů se dostal kvůli překročení rozpočtu dvou jaderných projektů v USA. Auditoři navíc zpochybnili způsob, jakým podnik zaúčtoval převzetí společnosti Chicago Bridge & Iron (CB&I).

Toshiba převzala Westinghouse v roce 2006 a z jaderné energie pak učinila významnou část svého podnikání. V březnu 2011 ale přišla jaderná katastrofa v japonské elektrárně Fukušima. Jedním z jejích důsledků byl růst nákladů v této sféře kvůli zvýšeným nárokům na bezpečnost a odklon od jaderné energetiky.

  • Založil ji v lednu 1886 George Westinghouse, vynálezce, průmyslník a konkurent Edisona. 
  • V průběhu let firma různě měnila jména (například CBS Corporation) a organizační strukturu.
  • CBS byla v roce 1999 koupena společností Viacom, v roce 2006 získala firmu Westinghouse Electric Company japonská společnost Toshiba.