Pošta zdraží psaní i těžší balíky. Dopis bude stát 19, rekomando 44 korun

Pošta od února zdraží ceny svých služeb. Za zaslání obyčejného dopisu do 50 gramů bude žádat 19 korun, tedy o tři koruny více než dosud. Doporučené psaní zdraží o šest korun na 44 korun. Zároveň však pošta zvýhodní držitele svých zákaznických karet nebo ty, kdo posílají více obálek naráz. Ceny balíků do dvou kilogramů se nezmění.

„Cílem České pošty je nabídnout občanům ČR takové portfolio poštovních i nepoštovních služeb, aby byly uspokojeny všechny jejich potřeby a požadavky jak z hlediska kvality, tak i dostupnosti,“ řekl ke změnám cen mluvčí pošty Matyáš Vitík.

Ve svém novém ceníku platném od 1. února uvádí Česká pošta u jednotlivých služeb více cenových variant. Například u obyčejného psaní do 50 gramů, kde se dosud skvěla jednotná cena 16 korun, nově sice činí základní cena 19 korun, držitelé zákaznické karty však zaplatí 18 korun. Další slevu pak dostanou ti, kteří podají deset a více zásilek naráz.

Jednotné ceny naopak zůstávají u balíků, jejichž základní cena 128 korun (popř. 108 za balík na poštu) za zásilku do 2 kilogramů se nezmění. Zato však vyšší hmotnost již nebude odstupňována po jednom kilogramu, nýbrž s většími odstupy – 5, 10, 15, 20 a 30 kilogramů. Za zásilku o hmotnosti 15,934 kg, která zatím stojí 199 korun, bude pošta nově vybírat 219 korun.

Česká pošta spravuje 3200 poboček, což představuje jednu z nejhustších sítí v Evropě. Podnik zaměstnává více než 31 tisíc zaměstnanců a v roce 2016 vykázal zisk 193 milionů korun při výnosech 19,4 miliardy korun.