ČNB považuje růst českého hospodářství za robustní a inflační rizika za nevýrazná

ČNB ponechala sazby beze změny (zdroj: ČT24)

Ke třetímu zvýšení úrokových sazeb v jednom roce nakonec Česká národní banka ve čtvrtek nepřistoupila. Pět ze sedmi členů bankovní rady hlasovalo pro ponechání základní sazby, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, na 0,5 procenta. Dva členové byli pro zvýšení na 0,75 procenta, řekl guvernér Jiří Rusnok. Analytici tak odhadují, že k dalšímu růstu sazeb dojde v únoru příštího roku. Ke trojímu zvýšení naopak letos přistoupila americká centrální banka (Fed).

Podle současné prognózy setrvá inflace po většinu roku 2018 nad dvouprocentním cílem, uvedla ČNB. Na horizontu měnové politiky, tedy na přelomu let 2018 a 2019, se pak k cíli vrátí.

„S prognózou je po listopadovém zvýšení úrokových sazeb konzistentní pokračující růst domácích tržních úrokových sazeb k jejich předpokládané tříprocentní dlouhodobé úrovni. K ní by se sazby měly přiblížit koncem roku 2019. Bankovní rada vyhodnotila rizika stávající prognózy inflace jako vyrovnaná a nevýrazná,“ uvádí se v prohlášení bankovní rady.   

„Nezhmotnila“ se tedy proinflační rizika, která ČNB identifikovala na svém listopadovém zasedání. Hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda k tomu podotkl, že čísla za maloobchod, průmysl nebo inflaci svědčila o velice slušném a plošném růstu české ekonomiky. Nikoliv však o jejím nadměrném přehřívání, proti kterému by musela ČNB zvýšením sazeb zasáhnout. 

  • Česká národní banka v prognóze z listopadu odhadla růst hrubého domácího produktu Česka v příštím roce na 3,4 procenta.
  • Ministerstvo financí podle listopadové prognózy očekává 3,3 procenta. 
  • Česká bankovní asociace prognózuje v říjnu pro rok 2018 růst o 3,2 procenta.
  • Hospodářská komora v listopadu odhadla růst českého hospodářství v roce 2018 na 3,6 procenta.

ČNB uvedla, že meziroční růst českého hospodářství zrychlil ve třetím čtvrtletí letošního roku na pět procent, což bylo v souladu s její prognózou. 

„K růstu domácí ekonomické aktivity přispěly všechny výdajové položky, zejména pak spotřeba domácností,“ dodala centrální banka. Právě tato silná spotřeba odráží solidní dynamiku mezd a pokračující zvyšování zaměstnanosti. Kromě toho byl zaznamenán i větší příspěvek investic, zejména do strojů a zařízení, podotkla ČNB. To může podle ní příznivě působit na budoucí růst produktivity.

Centrální bankéři dodali, že podle měsíčních ukazatelů pokračuje svižný růst průmyslové produkce a maloobchodních tržeb a mírně oživila i stavební výroba. Také ekonomický sentiment domácností i podniků zůstává na vysokých hodnotách. „Tyto ukazatele naznačují robustní ekonomický růst i v závěru letošního roku,“ shrnuli vývoj. 

Jak v příštím roce

„ČNB bude úrokové sazby postupně dále zvyšovat v příštím roce. K dalšímu zvýšení přistoupí velmi pravděpodobně již na začátku února, a celkově by měla své základní sazby v průběhu příštího roku zvýšit třikrát až čtyřikrát,“ uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem zase dražší půjčky na bydlení. 

Bankovní rada zvýšila úrokové sazby naposledy na počátku listopadu o 0,25 procentního bodu na současnou úroveň 0,5 procenta. Předtím zvýšila úrokové sazby v srpnu, a to poprvé od února 2008. Základní úroková sazba tehdy stoupla o 0,2 procentního bodu. 

ČNB sazba
Zdroj: ČT24