Důchodovou reformu měnit nebudeme, shodují se Rusnok s Fischerem

Praha – Rusnokova vláda se nechystá měnit současnou podobu důchodové reformy. Oznámili to designovaný premiér a budoucí ministr financí Jan Fischer s tím, že je třeba počkat, až se ukáže, jak reforma skutečně funguje. Změny by měla navrhnout až budoucí politická vláda. Úpravy, jež připravil odcházející ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), Rusnok odmítl.

„My se rozhodně do této velmi politické věci primárně angažovat nebudeme,“ prohlásil Rusnok. Kalousek navrhuje změny v zákonu o důchodovém spoření, jež mají mimo jiné umožnit lidem z druhého pilíře po pěti letech vystoupit. Věk, kdy se do něj lze ještě přihlásit, se má podle návrhu zvýšit z 35 na 40 let a starší 40 let by měli možnost vstoupit celý příští rok. Změn ale Kalousek připravil ještě víc.

Rusnok s Fischerem říkají Kalouskovi jasné „ne“

Postoj nové vlády k těmto návrhům se podle Rusnoka bude opírat o logiku, že druhý pilíř reformy může být úspěšný jen tehdy, pokud zajistí, aby peníze v něm uložené byly skutečně využity na výplatu důchodů. „Návrh na to, že si to někdo po pěti letech vybere, to je návrh na - promiňte mi to slovo - rozfrcání státních financí. To rozhodně podporovat nebudeme,“ odmítl Kalouskovu myšlenku Rusnok, který od ledna 2005 do listopadu 2012 zastával post prezidenta Asociace penzijních fondů ČR. „S největší pravděpodobností nepůjdeme do žádných změn, které dnes nabízí ministr Kalousek,“ doplnil Fischer.

Výhodnost II. pilíře důchodové reformy vám pomůže spočítat důchodová kalkulačka na webu ČT24. Odkaz ZDE.

Podle Fischera je škoda, že reforma nevznikla v „kompletní politické shodě“, kterou by si zasloužila, neboť ovlivní budoucnost několika generací. Podle Rusnoka jsou navíc změny reformy po pouhých několika měsících typickým znakem toho, že původní verze nebyla dobře udělaná. 

Kalousek lituje, že neprosadil povinný II. pilíř

„Kdybych měl říct, z čeho jsem velmi smutný, tak z toho, že jsme zůstali osamoceni v tvrzení, že druhý pilíř má být povinný pro všechny. Díky tomuto osamocení jsme nakonec přistoupili na kompromis dobrovolného pilíře,“ prohlásil odcházející šéf resortu financí. Dosavadní neúspěch druhého pilíře svaluje na „masivní protikampaň“. „Je zjevné, že díky masivní protikampani je to teď vůbec boj o zachování myšlenky o rozložení rizik vlastních prostředků na vlastní důchodové spoření,“ dodal Kalousek.

ČSSD: II. pilíř zrušíme

Sociální demokraté už mnohokrát zopakovali, že v případě vítězství ve volbách druhý pilíř zruší. Podle strany je nutné hledat takové řešení, na němž by panovala celospolečenská shoda.

  • Do druhého pilíře důchodové reformy je od ledna možné přesměrovat tři procentní body z odvodů na sociální pojištění a přidat dva body ze svého příjmu.
  • Za půl roku fungování druhého pilíře do něj vstoupilo jen zhruba 75 tisíc lidí. Dvěma třetinám z nich bylo víc než 35 let. Vláda přitom očekávala čísla kolem půl milionu.
  • Podle studie Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA) při institutu CERGE-EI se druhý pilíř vyplatí polovině mužů a 30 procentům žen. Výhodnější je pro bohatší a mladší. 
  • Vláda již dříve uvedla, že reforma penzí je výhodná pro polovinu občanů.

Minimální mzda by měla konečně růst

Co ale Rusnokova vláda chce, to je zvýšení minimální mzdy o 500 na 8 500 korun. „Má to většinou pozitivní dopady na zvýšení příjmů státního rozpočtu, protože se poněkud zvedne dno oficiálních mezd, které v některých sektorech, jak známo, zdaleka netvoří většinu,“ uvedl Rusnok.

Minimální mzda se nezvyšovala od roku 2007. Její růst podporuje i prezident Miloš Zeman. Zvýšení o 500 korun od srpna navrhovala končící ministryně práce Ludmila Müllerová (TOP 09). Odstupující vláda premiéra v demisi Petra Nečase (ODS) návrh neprojednala.

Koruny
Zdroj: ČT24/ČTK
Vydáno pod