Poslanci navrhli přesuny v rozpočtu za 100 miliard. Nová ministryně financí většinu odmítá

Události: Změny ve státním rozpočtu (zdroj: ČT24)

Přesuny za téměř 100 miliard korun navrhli poslanci v druhém čtení návrhu státního rozpočtu. Přidávat chtějí například na sociální služby, školy, platy učitelů nebo na opravy silnic. Proti většině návrhů se hodlá postavit nová ministryně financí Alena Schillerová. O přesunech peněz i o celém rozpočtu mají rozhodnout poslanci ve třetím čtení příští úterý.

Poslanci předložili pět desítek pozměňovacích návrhů, což Schillerová považuje za nerealistické. Se svým týmem je chce přes víkend přezkoumat, aby k nim pak zaujala stanovisko. 

Už nyní však dala najevo, že nebude souhlasit například s tím, aby se sahalo na obsluhu státního dluhu. Také snižování státní rezervy má podle ní své limity. Naopak podpoří návrh,  aby se z různých kapitol přesunulo 1,5 miliardy korun na sociální služby. Podobně bude postupovat u posílení položky na zvýšení platů zaměstnanců Kanceláře prezidenta republiky, Poslanecké sněmovny a Senátu a u miliardy navíc pro zemědělce.

Ministryně Schillerová o přesunech v rozpočtu (zdroj: ČT24)

Rozpočet počítá s celkovými výdaji 1364,5 miliardy korun a schodkem 50 miliard korun. Tyto parametry už poslanci měnit nemohou.

Dostane sport miliony od genderových organizací?

S návrhem na největší přesun přišla ODS, která chce z výdajů devíti různých kapitol odebrat celkem 28,2 miliardy korun a přesunout je na obsluhu státního dluhu. Řada poslanců chce naopak právě z obsluhy státního dluhu brát peníze na své návrhy. 

Debatu vyvolal návrh Jakuba Jandy (ODS), který chce přidat sedm milionů korun na sport z peněz určených neziskovým organizacím působícím na podporu rovného postavení žen a mužů. Odpůrkyně tohoto návrhu poukazovaly hlavně na to, že sedm milionů na podporu sportu bude znamenat vzhledem k již vyčleněným penězům jen malé přilepšení.

Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) to přirovnala ke kapičce v moři, Olga Richterová (Piráti) k plivnutí do moře. Naopak Václav Klaus (ODS) prohlásil, že jde o peníze pro nestátní neziskové organizace zabývající se rovnými příležitostmi žen a mužů „čili víceméně agresivního feminismu“.

Hned několik návrhů směřuje ke zvýšení podpory regionálního školství. Například Věra Kovářová (STAN) chce na platy učitelů přidat až 15,6 miliardy korun. Řada poslanců chce také posílit peníze na sociální služby. Například Jan Volný (ANO) navrhl přidat 1,5 miliardy korun, naproti tomu Vít Kaňkovský (KDU-ČSL) to považuje za nedostatečné a navrhl variantně přidat tři nebo 3,5 miliardy korun.

Jana Černochová (ODS) prosazuje zvýšení armádního rozpočtu o víc než čtyři miliardy korun. Další návrhy přesunů peněz v řádech stamilionů až miliard směřují k opravám silnic, obnově kulturních památek, vysokým školám nebo na vědu a výzkum. Mikuláš Ferjenčík (Piráti) navrhl snížit asi o milion korun výdaje prezidentské kanceláře. Zhruba tolik stála instalace bezpečnostních opatření na Hradě, která Piráti kritizují.