Pojišťovna České spořitelny se sloučí s Kooperativou

Rakouská skupina Vienna Insurance Group (VIG) spojí své dvě české pojišťovny, Pojišťovna České spořitelny se v roce 2019 stane součástí Kooperativy. Fúze podléhá schválení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a České národní banky, informovala Kooperativa.

Česká republika je pro VIG druhým největším trhem. „Chceme naši pozici dále upevňovat, a to zejména v neživotním pojištění,“ uvedla předsedkyně představenstva VIG Elisabeth Stadlerová.

VIG vedle Kooperativy a Pojišťovny České spořitelny v Česku zastupuje Česká podnikatelská pojišťovna. S aktuálním tržním podílem 32,3 procenta je skupina lídrem českého trhu. Za tři čtvrtletí letošního roku vybraly tyto tři společnosti na pojistném 1,2 miliardy eur (30,6 miliardy korun) a vytvořily zisk před zdaněním 114 milionů eur (2,9 miliardy korun).

Kooperativa za tři čtvrtletí 2017 vybrala podle údajů České asociace pojišťoven na pojistném 18,9 miliardy korun, což znamenalo druhé místo a podíl na trhu 20,5 procenta. Pojišťovna ČS vybrala pět miliard korun, je tak s 5,4 procenta na českém trhu sedmá.

VIG je specialistou na pojištění v Rakousku a v zemích střední a východní Evropy. Koncern tvoří zhruba 50 firem v 25 zemích, s jeho akciemi se obchoduje i na pražské burze. Pojišťovna ČS, která se od roku 2004 specializuje na životní pojištění, vznikla v Pardubicích v roce 1992 jako Živnostenská pojišťovna. Pojišťovna ČS patří do VIG od roku 2008.

Vydáno pod