iHNED: BMW hodlá vybudovat testovací polygon na Sokolovsku

Zřejmě na Sokolovsku by měl podle serveru iHNED.cz vzniknout do roku 2021 testovací polygon německé automobilky BMW pro samořiditelné vozy. Server v pátek napsal s odvoláním na anonymní zdroje, že investice do polygonu by mohla dosáhnout až čtyř miliard korun a míří s největší pravděpodobností do oblasti někdejší Velké podkrušnohorské výsypky na sever od Sokolova. Zástupci BMW informaci nepotvrdili.

Podle iHNED.cz by měl polygon, kde se mají autonomní vozy bez řidiče zkoušet, vytvořit asi 400 pracovních míst, hlavně pro počítačové experty a dopravní odborníky. Na místě by mělo vzniknout víc než sto kilometrů silnic pro testy vozů bez řidiče.

„Nemohu k tomu nic sdělovat,“ řekl webu komunikační manažer BMW David Haidinger a odkázal na páteční mimořádnou tiskovou konferenci. BMW prý o projektu vyjednává i s vládou, informace ale pro server odmítl komentovat i končící ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD). Vyjádřit se nechtěl ani starosta Sokolova Jan Picka.

Zájem měla také další místa

O zájmu BMW vybudovat v Česku testovací centrum na auta řekl v červenci webu iDNES.cz ministr financí (ANO) Ivan Pilný. Podle deníku se na testovacím okruhu v Ústeckém nebo Karlovarském kraji měly zkoušet samořiditelné vozy.

Pilný na dotaz ohledně další politiky přidělování investičních pobídek uvedl jako vzor dohodu s americkou GE Aviation, která v Česku chystá velké vývojové centrum pro letecké motory a bude je tu i vyrábět. „Podobná dohoda je s BMW, které tu chce udělat testovací středisko na nové automobily. Nejde tedy o montovny,“ citoval tehdy deník ministra. CzechInvest ani BMW informaci nechtěly komentovat.

Automobilka BMW už dříve oznámila velké investice do nových technologií v řádu miliard eur. Pro Česko prý hraje nejen dobrá zkušenost investorů, ale i geografická blízkost k závodům v Mnichově a především v Lipsku, kde se vyrábějí elektromobily této značky.

Mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold tehdy řekl iDNES.cz, že resort chce zadat studii proveditelnosti na zkušební polygon a pak rozhodnout, zda a kde ho postavit. Zájem o testování autonomních vozidel ve městě projevila města Ústí nad Labem a Mladá Boleslav.