Češi dají za dárky pět tisíc. Kapsáři ale můžou Vánoce prodražit

Události ČT: Advent je mimořádnou sezonou pro obchody (zdroj: ČT24)

První adventní víkend je začátkem mimořádné sezony pro obchody. Letos se Češi chystají dát za dárky v průměru pět tisíc korun. Více se ale také nakupují potraviny nebo alkohol. S počty návštěvníků obchodních center ale zároveň rostou i počty krádeží.

Nákupní horečka ještě nedosáhla nejvyššího bodu, ale první adventní víkend už žene lidi kupovat dárky. Například do obchodního centra na pražském Zličíně míří více lidí v prosinci pravidelně, v porovnání s ostatními měsíci až o čtvrtinu. Rozdíl vidí obchodníci na svých tržbách, ty rostou před Vánoci až o šedesát procent.

Přestože se lidé naučili už i vánoční dárky nakupovat na internetu, stále u nich přetrvává obliba obchodních center. Těch je v Česku momentálně 120, k tomu ještě dalších 180 nákupních parků.

  • Podle průzkumu finanční skupiny Wüstenrot chce pod stromeček letos nadělit 48 procent Čechů peníze. Častěji volí finance jako dárek muži (52 procent) než ženy (44 procent).  Zejména mladí lidé je považují za ideální způsob, jak umožnit obdarovanému pořídit si přesně to, co potřebuje. Častěji bude obálka s hotovostí také v Praze.
  • Průzkum agentury Nielsen Admosphere pro úvěrovou společnost Profi Credit zase ukázal, že nejoblíbenějšími dárky pro partnery jsou kosmetika (47 procent) a oblečení (40 procent). Rodiče svým dětem nejčastěji kupují rovněž oblečení (44 procent) a hračky (41 procent). Mezi nejčastěji obdarované patří partneři a děti, kterým kupuje dárky 85 procent dotázaných. Ostatní rodinní příslušníci jsou obdarováváni méně častěji. Například svým prarodičům kupuje dárek pouze 35 procent lidí.

Třeba v obchodním řetězci Albert se na vánoční utrácení připravují už od léta. V prosinci sem výrazně více lidí nechodí, avšak roste složení a velikost nákupů. „Jsou položky, kterých se prodá během vánočního měsíce více než za celý rok dohromady. Týká se to i luxusních alkoholů,“ zmínil mluvčí řetězce Jiří Mareček.

Vrchol nákupní sezony potrvá až do poledne Štědrého dne, poté musejí ze zákona až do 27. prosince zavřít.

Za potravinami lidé míří i do příhraničí

Během prvního adventního víkendu také spousta Čechů vyrazila za nákupy do zahraničí. Lákají je tam nízké ceny i lepší kvalita potravin. Třeba na Liberecku to mají místní jen pár kilometrů do Německa nebo Polska.

Do německé Žitavy Češi jezdí pro sýry, maso, ale i pečivo a další potraviny. Jen do deseti hodin dopoledne se na parkovišti před žitavským supermarketem dalo napočítat více než dvacet aut s českou státní poznávací značkou. 

Srovnávací nákup
Zdroj: ČT24

Redaktoři ČT udělali srovnávací nákup surovin na vánoční pečení, a to v Česku, v Německu a v Polsku. Porovnávaly se čtvrt kila tuku na pečení, litr mléka, kilo mouky a čtvrt kila ořechů. V Polsku se dalo na celém nákupu ušetřit devět korun, v Německu byl naopak o sedm korun dražší.

Davy kupujících nahrávají kapsářům

Vánoční trhy i nákupní centra jsou v prosinci plná lidí. Ne všichni ale mají za cíl nakoupit, nebo si užít atmosféru. Víc lidí na jednom místě znamená také vyšší kriminalitu. Je proto nutná obezřetnost hlavně vůči kapsářům.

Stačí vteřina nepozornosti a zloděj, který si svou oběť vytipovává i desítky minut, si přijde na své. „Věnují se našemu chování, zjistí, že naše pozornost směřuje jiným směrem, že vybíráme zboží,“ přiblížila policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

Před svátky podle policistů stoupá u lidí nervozita a jejich pozornost se snižuje. Více lidí pak pro zloděje znamená více příležitostí. Dohledat zloděje je ale pro policisty stále jednodušší i díky vyššímu počtu kamer. Ukradené peníze a čas už ale nakupujícím většinou nikdo nevrátí.