Ztrátový skiareál Ještěd získá na deset let do nájmu firma slovenského miliardáře Rattaje

Liberec na deset let pronajme svůj skiareál na Ještědu firmě Tatry mountain resorts (TMR) slovenského miliardáře Igora Rattaje. Slibuje si od toho především rozvoj ztrátového areálu a zlepšení služeb. Firma převezme Ještěd od letošní sezony.

Po dvouhodinové debatě o tom ve čtvrtek rozhodli zastupitelé města, pro jich hlasovalo 27 z 39. Návrh nepodpořili jen zastupitelé Změny pro Liberec a jedna zastupitelka za KSČM. 

Za pronájem a pacht lyžařského areálu získá město ročně 5,2 milionu korun, z toho 4,2 milionu je určeno na benefity pro sportovní klub. 

TMR měla původně skiareál získat na 25 let, části zastupitelstva to ale přišlo jako neúměrně dlouhá doba. TMR na zkrácení přistoupila pod podmínkou, že bude moci po vypršení smlouvy uplatnit opci na dalších deset let. Město na opci nemusí přistoupit, to by ale muselo TMR zaplatit investice v zůstatkové ceně, převzít dluhy a zaplatit smluvní pokutu.

„Je to ochrana pro ně, když se jim to opravdu povede rozjet a jiné vedení města se rozhodne dát přednost jinému investorovi,“ uvedl zastupitel Michal Hron (Starostové pro Liberecký kraj), který byl ve vyjednávací skupině. TMR souhlasilo i s vypuštěním další problematické podmínky, a to možností ručit za investice majetkem skiareálu.

Liberecká radnice řeší budoucnost ještědského areálu už delší dobu. Město totiž nemá na větší investice do areálu peníze, navíc je dlouhodobě ztrátový: „V loňském roce ztráta činila patnáct milionů korun,“ upřesnil letos v březnu liberecký primátor.

Město proto hledalo partnera. Radnice už ale jednu ne úplně pozitivní zkušenost měla: od roku 2006 měla areál pronajatý firma Snowhill, jenže před třemi lety ho převzalo město s dluhem čtvrt miliardy korun (radnice ovšem na oplátku získala i vleky a sedačkové lanovky, které vybudoval právě Snowhill).