Francouzská PSA, která koupila Opel, chce od Američanů zpět část peněz. Auta moc dýmí

Francouzský výrobce automobilů PSA Group požaduje po americké společnosti General Motors zpět zhruba polovinu z 1,3 miliardy eur, v přepočtu 33 miliard korun, které letos zaplatil za její divizi Opel. Důvodem jsou problémy Opelu související s plněním nových limitů pro emise oxidu uhličitého.

O polovinu méně by mohla stát francouzského výrobce automobilů PSA Group, který produkuje vozy značky Peugeot a Citroën, nákup značky Opel.  Alespoň to požaduje od americké firmy General Motors, od níž Opel převzal.

Důvod? Koncern PSA se podle zdrojů obeznámených se situací domnívá, že před převzetím značky Opel obdržel zavádějící informace ohledně její strategie pro snižování emisí.

PSA již podle dvou zdrojů agentury Reuters automobilce General Motors oznámila, že jí podle názoru PSA kvůli zavádějícím informacím o emisní strategii Opelu dluží přes půl miliardy eur. Podle jednoho ze zdrojů chce PSA od General Motors získat zpět 600 až 800 milionů eur, tedy v přepočtu 15,3 až 20,4 miliardy korun.

Emisní limity nutí automobilku inovovat rychleji

Francouzská automobilka tento měsíc uvedla, že bude muset převést modely Opelu na své technologie s nižší spotřebou rychleji, než původně plánovala, aby tak snížila emise oxidu uhličitého před postupným zavedením nových emisních limitů v Evropské unii v letech 2020 a 2021.

Mluvčí GM David Caldwell se k otázkám ohledně finančního požadavku PSA a obvinění z poskytnutí zavádějících informací odmítl agentuře Reuters vyjádřit. Situaci odmítl komentovat i mluvčí PSA Bertrand Blaise.