Secesní palác v centru Prahy má nového majitele. Investoři zaplatili za bývalou lahůdkárnu miliardu

Mezinárodní investiční firma Redevco koupila za více než 40 milionů eur (zhruba miliardu korun) budovu City Palais v centru Prahy. Secesní budova u Václavského náměstí nabízí 7482 metrů čtverečních prostor v šesti nadzemních a dvou podzemních podlažích. Podle Redevco by objekt mohl být například zázemím pro firemní vlajkový obchod.

V City Palais byl v minulosti například obchodní dům s lahůdkami rakouské firmy Julius Meinl. Před přibližně třemi lety ale pro nezájem skončil.

Budova má podle firmy Redevco potenciál pro oslovení řady maloobchodních nájemců. „Naše první investice v Praze, jednom z ekonomicky nejvýkonnějších evropských měst, nabízí skvělé zázemí pro otevření prestižního vlajkového obchodu v prvotřídní oblasti,“ uvedl ředitel Redevco pro Švýcarsko a střední Evropu Dirk Adriaenssen.

Redevco koupilo City Palais od soukromé skupiny investorů jménem jednoho ze svých klientů, zabývajících se investicemi. Bližší informace o kupcích a prodejcích firma nesdělila.

Historická secesní budova City Palais je kulturní památkou, budova byla postavena na počátku 20. století významným architektem a stavitelem Matějem Blechou.

Největším prodejům nemovitostí v posledních letech vládne Palladium

Minulý týden oznámila investiční společnost LaSalle, že koupila Palác Anděl v Praze na Smíchově za 57,8 milionu eur (téměř 1,5 miliardy korun). Za nejdráže prodanou nemovitost v Česku posledních let je považováno pražské nákupní centrum Palladium na náměstí Republiky, za které zaplatila v roce 2015 společnost Union Investment 570 milionů eur (asi 14,5 miliardy korun).

Největší loňskou transakcí byl prodej The Park za 400 milionů eur (10,2 miliardy korun). Komplex dvanácti kancelářských budov u dálnice D1 na pražském Chodově koupila společnost Deka Immobilien od Starwood Capital.

Podle poradenské společnosti Colliers International loni devět transakcí přesáhlo dvě miliardy korun, u některých dalších nebyla cena zveřejněna. Letos patří mezi největší transakce prodej obchodního centra Olympia Brno za téměř deset miliard korun. Budovu koupila firma Deutsche Euroshop od ECE/Rockspring.