Půlmilionová kauce zmenšila počet legálních agentur práce. Kdo nezaplatil, musí odejít ze scény

Události: Potíže pracovních agentur (zdroj: ČT24)

Uzávěrku na zaplacení půlmilionové kauce měly pracovní agentury 29. října. Ty, které tak neučinily, nesmějí dále zprostředkovávat zaměstnání. Povolení k činnosti jich sice mělo 1370,  další podmínku – zaplatit – ale splnilo jen 807, uvedl Úřad práce ČR.

Pracovní agentury zprostředkovávají v Česku zaměstnání stovkám tisíc lidí. „U agentury dostáváte ročně novou smlouvu, prodloužení je pouze na rok,“ říká Daniel Venclík, který dva roky pracoval jako údržbář právě přes takovou agenturu.

Teď už je přímo zaměstnancem huti ArcelorMittal. Má větší jistotu – smlouvu na tři roky. Pro ostravské hutě pracuje přes agentury zhruba pět procent lidí. 

Agentury práce
Zdroj: ČT24

Podle dostupných informací nezaplatily kauci především menší a střední společnosti, některé údajně s pochybnou historií. Špatnou zkušenost má třeba Ivan Kunev z Bulharska. „Neplatilo se, jen měsíční zálohy od 500 do tisíce korun. Z toho se nedá žít,“ vzpomíná. 

Ukažte potvrzení

Například společnost Adecco složila kauci už v srpnu. „Klienti se nás na to opravdu ptají, jestli máme složeno, chtějí vidět potvrzení,“ řekl její ředitel Ondřej Wysoglad. 

Tato pracovní agentura zprostředkuje každoročně práci pro 25 tisíc zaměstnanců. Má šestnáct poboček po celé zemi.

Seznam agentur, které kauci zaplatily a mají povolení, zveřejnilo Ministerstvo práce a sociálních věcí na svém webu.

Začne čas kontrol

Kontoly agentur bude zajišťovat Státní úřad inspekce práce, začít chce ještě letos. „Očekáváme, že v nejbližších dnech obdržíme prostřednictvím Ministerstva práce a sociálních věcí seznam agentur práce, které nesplnily svou povinnost a nesložily v zákonem stanoveném termínu kauci,“ uvedl mluvčí SÚIP Richard Kolibač. Pokud zjistí, že agentura dál funguje i bez povolení k činnosti, hrozí jí pokuta až 2 miliony korun. 

V případech, kdy bude agentura dál fungovat bez zaplacení kauce, hrozí i nevyplácení mezd zaměstnancům. Mluvčí SÚIP Richard Kolibač připouští, že v tomto ohledu nemusí být situace zaměstnanců, kteří pod takovou agenturou pracují, v některých případech jednoduchá.

To potvrzuje prezident Asociace pracovních agentur Radovan Burkovič. Do doby kontroly ze strany SÚIP paradoxně zaměstnancům nehrozí nic. „Po kontrole hrozí okamžitá pokuta za nelegální zaměstnávání. To může u agentury přivodit druhotnou platební neschopnost a tím nevyplacení mezd agenturním zaměstnancům,“ uvedl Burkovič.

Podle Asociace pracovních agentur skončily hlavně malé a střední firmy, protože si na kauci nedokázaly vydělat. Velké problémy mají také občanská sdružení, která pomáhají se zaměstnáváním zdravotně postižených, sociálně vyloučených, vyléčených alkoholiků nebo matek samoživitelek, dodal Burkovič. Půlmilionová kauce se totiž týká i těchto sdružení a neziskových organizací.