Oddlužení je nově dostupnější, čekání se ale může prodloužit

Oddlužení je sice dostupnější, ale někdy se musí čekat déle (zdroj: ČT24)

Nová pravidla pro oddlužení v Česku platí čtvrt roku. Stalo se díky nim dostupnější, ale také časově náročnější, protože povolební podávat návrh na oddlužení mají jen advokáti, notáři, exekutoři nebo ministerstvem akreditované osoby. Resort spravedlnosti zatím povolení udělil čtrnácti subjektům. Za sepsání návrhu navíc lze účtovat maximálně čtyři tisíce korun, a o takto honorovanou práci někteří právníci nemají zájem.

Lukáš Hojdn je advokát a taky insolvenční správce. Měsíčně zpracovával návrhy na oddlužení zhruba patnácti klientům, od praxe ale už upustil. „Není to pro nás výhodné. Množství práce neodpovídá ceně,“ konstatuje.

V návrhu se vyčíslují dluhy, kontaktují se věřitelé a exekutoři, zároveň se zjišťuje majetek dlužníka i jeho příjmy, což představuje práci na několik dní. V současnosti si za to může naúčtovat maximálně čtyři tisíce korun (u manželských párů pak šest), a protože se odměna musí připočíst klientovi do dluhu, právník ji tak nedostane hned. Ne všichni proto návrhy chtějí sepisovat.

Ministerstvu spravedlnosti se zatím dobrovolně přihlásilo zhruba dvě stě subjektů – některé se ale ukázaly jako problematické. „Ministerstvo spravedlnosti začalo identifikovat stále větší a větší excesy, které se týkaly právě vstupu do oddlužení, a tak se přistoupilo k regulaci,“ vysvětluje Martin Richter z insolvenčního odboru. 

Pokuta za neoprávněně poskytnuté služby může být až půl milionu korun

Problémové byly některé oddlužovací agentury, a i proto v současnosti oddlužují kromě právníků už jen ty akreditované. Těch je ale zatím jen čtrnáct.

„Na trhu je poměrně hodně lidí, které my ani jiní poskytovatelé nejsme schopni průběžně odbavovat,“ říká analytik organizace Člověk v tísni Daniel Hůle. Dlužníci tak na oddlužení čekají déle. Navíc se objevily první dvě podezření na obcházení zákona.

„Služby poskytovaly neoprávněně a u jedné právnické osoby je navíc podezření, že požadovala neoprávněně za tyto služby odměnu, což je výrazně přitěžující okolnost,“ dodává Richter z ministerstva spravedlnosti. Pokud se to prokáže, pokuta za takový přestupek je půl milionu korun.