Na Slovensku otevřou unikátní tunel kolem Žiliny. Je dlouhý dva a čtvrt kilometru

Nový tunel u Žiliny (zdroj: ČT24)

Za necelý měsíc se otevře dálniční tunel Považský Chlmec u slovenské Žiliny. Řidiči, kteří pojedou od Čadce směrem do Bratislavy a naopak se tak krajskému městu úplně vyhnou a hlavně v době špičky se jejich cesta podstatně zkrátí.

Stavba je vyhloubená velmi neobvyklým způsobem. Dva a čtvrt kilometru dlouhý oboustranný tunel se budoval nejen ze stran, ale také z jámy uprostřed. Vede totiž v místě, kde je velmi nízká vrstva půdy nad jeho stropem. Nemohli proto jenom razit, museli taky hloubit.

Najednou se tak pracovalo na osmi místech. Nákladní auta postupně vyvezla 350 tisíc kubíků materiálu. A projekt se měnil i během stavby, což také není příliš obvyklé.

Dálniční tunel Považský Chlmec u slovenské Žiliny
Zdroj: ČT24

Bezpečnostní prvky nyní otestovali záchranáři při simulované dopravní nehodě. Například hlásiče dýmu, které umí identifikovat postup kouře v tunelu. Díky tomu se ho pak daří déle držet pod stropem tunelu. 

Při zkoušce tak silný průvan odvětral místo nehody odvětral za 90 vteřin – tak rychle by se měli nezranění lidé dostat do bezpečí. 

Test bezpečnosti při simulované dopravní nehodě
Zdroj: ČT24

Na tunel navazuje 1600 metrů dlouhá estakáda přes přehradu a šestisetmetrový most. Cesta by se tak na rozdíl od současného průjezdu Žilinou měla podle místních zkrátit až o půl hodiny.

Vybudování tohoto úseku vyšlo na 25 milionů eur a zprovoznit by se měl v polovině listopadu, uvedla mluvčí NDSAS Michaela Michalová. 

Mezi prvními, kteří si ho projedou v ostrém provozu, bude určitě i hlavní projektant tunelu Libor Mařík. „I můj táta byl tunelář, a když jedu jeho tunely, tak si na něj vzpomenu. Ten pocit je úžasný,“ říká.