Sdružení obcí mapuje stav svých silnic, aby státu doložilo, kolik peněz potřebuje

Kontrola silnic na venkově (zdroj: ČT24)

Asi třetina silnic na venkově je v zanedbaném nebo havarijním stavu. Odhaduje to Sdružení místních samospráv, které teď mapuje stav cest v obcích do 250 obyvatel. Do vesnic vyrazily dvě desítky lidí, aby kromě stavu silnic zjistily i jejich občanskou vybavenost. Příští rok se pak tým zaměří na obce do tří tisíc obyvatel.

K terénním pracovníkům Sdružení místních samospráv patří i Marek Komárek. Už od září jezdí po těch nejmenších vesnicích a zjišťuje, v jakém stavu mají silnice. Všechno zaznamená a známkuje – stejně jako ve škole. Díry, vydrolený povrch, betonové záplaty.

„Do aplikace zadáváme vždy jenom kvalitu na stupnici od jedné do pěti. Nejčastější hodnocení je tedy kvalita komunikace 4, není to ještě úplně výmol za výmolem, ale zároveň to nejsou komunikace, se kterými se dá do budoucna počítat,“ říká. 

V Chmelné na Benešovsku, kde strávil asi hodinu, to nedopadlo nejhůře. Většinu místních cest tady už opravili. 

„Hospodaříme ročně asi s milionem korun. Když se člověk drží při zemi a lidi ve vsi přiloží ruku k dílu, tak se nechají peníze ušetřit,“ uvedl starosta Chmelné Tomáš Martínek.

Ne všude jsou na tom ale stejně. I když stát dal loni a letos na opravy skoro půl miliardy korun a dalších 250 milionů má připravených na příští rok, podle obcí to nestačí. „Malým obcím ty peníze schází a v rozpočtech je nemají,“ podotýká mluvčí Sdružení místních samospráv Tomáš Chmela. 

Dotace na místní komunikace
Zdroj: ČT24

Právě informace z terénního průzkumu budou chtít obce využít v dalším jednání. A nejenom o penězích na opravy silnic. Marek Komárek a jeho kolegové mají v obcích totiž ještě jeden úkol. Zmapovat, co všechno tam lidé mají. Až jejich průzkum skončí, bude jasné, kolik je i v těch nejmenších vesnicích škol, obchodů, ale také třeba hospod nebo hřišť.

Monitoring stavu silnic pravidelně sleduje web Výmoly.cz. Například v září vyhlásil, že za rok 2017 se již potřetí stala nejhorší dírou v Česku pražská ulice U Seřadiště. Silničáři opravili podle údajů webu již přes 34 procent letos nahlášených výtluků. Projekt zahrnuje již více než 7000 evidovaných úseků.

Silnice v Chmelné na Benešovsku
Zdroj: ČT24