Zisk Unipetrolu se zdvojnásobil na 1,5 miliardy. Rafinerie pracovaly bez výpadků

Čistý zisk petrochemického holdingu Unipetrol ve třetím čtvrtletí stoupl meziročně více než dvojnásobně na 1,5 miliardy korun. Provozní zisk vzrostl o tři čtvrtiny na 3,4 miliardy a tržby o třetinu na 31 miliard, oznámil ve čtvrtek holding. Růst tržeb oproti výsledkům za pololetí zpomalil, ale nárůst zisku výrazně zrychlil.

Zvýšení čistého zisku o 111 procent na 1,5 miliardy překonalo i odhady analytiků, kteří očekávali růst na 1,3 až 1,4 miliardy korun. Podle Unipetrolu pozitivně ovlivnil výsledky stabilní provoz rafinerií, které v posledních dvou letech postihly výpadky kvůli haváriím. Objem zpracované ropy holdingu meziročně stoupl dvojnásobně na 2,1 milionu tun.

„Dosáhli jsme rekordní historické úrovně 97 % využití kapacit našich rafinérií. Při stavbě našeho klíčového investičního projektu, nové polyetylenové jednotky, jsme náročnou instalací čtyřiceti velkokapacitních zásobníků překonali další významný milník,“ uvedl generální ředitel a předseda představenstva Unipetrolu Andrzej Modrzejewski. Úspěšné období podle něj zažívá také Benzina. „V následujících týdnech očekáváme otevření čtyřsté čerpací stanice,“ dodal.

Petrochemický holding nyní očekává, že dividenda za letošní rok bude vyšší než za loňský rok, kdy činila 8,30 koruny na akcii. O její výši ale rozhodnou akcionáři na valné hromadě v květnu nebo červnu příštího roku.

„Můžeme očekávat, že se dividenda zvýší, ale nemohu říct, o kolik. To rozhodnou akcionáři na valné hromadě, která se uskuteční v květnu nebo červnu příštího roku. Tam kolem toho určitě bude velmi tvrdá debata,“ uvedl generální ředitel Unipetrolu Andrzej Modrzejewski. Za loňský rok vyplatila firma na dividendách zhruba 1,5 miliardy korun. Menšinoví akcionáři požadovali vyšší dividendu.

Unipetrol
Zdroj: ČT24

„Firma dosáhla rekordní rafinérské kapacity 97 procent a v kombinaci s rekordními rafinérskými maržemi na evropských trzích situace vede k rekordním ziskovým maržím, které prakticky již nemají prostor růst. To ale neznamená, že musí nutně poklesnout. Situace na trhu s ropou bude rafinériím nahrávat i nadále,“ komentoval výsledky analytik BH Securities Martin Vlček.

Akcie reagovaly na výsledky růstem

Analytik J&T Banky Bohumil Trampota připomněl, že v předchozích čtvrtletích byl výsledek ovlivněn platbami pojišťoven za havárii v litvínovském závodě a následnou odstávku. „Pokud bychom předchozí kvartály od pojistného plnění očistili, bylo by třetí čtvrtletí rekordní a téměř by vyrovnalo nejlepší výsledky v historii,“ upozornil. Unipetrol již dříve uvedl, že celkově by měl od pojišťoven dostat 13,4 miliardy korun. Většinu z toho už inkasoval, zbytek by měl obdržet do konce roku.

Akcie Unipetrolu na pražské burze zareagovaly na výsledky růstem, zhruba po hodině obchodování posilovaly o 2,5 procenta na 352 korun. Od začátku roku jsou silnější o 85 procent.

Po sérii havárií začaly pojišťovny platit

V letech 2015 a 2016 postihly Unipetrol havárie v provozech v Litvínově a Kralupech nad Vltavou. V srpnu 2015 zasáhl areál Unipetrolu v Záluží u Litvínova rozsáhlý požár. Odstavil provoz petrochemie, kde se zpracovává ropa. Loni pak byla odstavena od poloviny května kvůli havárii krakovací jednotky rafinérie v Kralupech nad Vltavou provozovaná firmou Česká rafinérská, která Unipetrolu patří.

Pojistné plnění za zmíněné havárie se pozitivně promítlo do výsledků Unipetrolu za minulý rok a první pololetí letošního roku. Unipetrol by měl ještě dostat od pojišťoven 2,8 miliardy za havárii a odstávku v Litvínově. Analytici ovšem očekávají, že to bude až ke konci roku.

Unipetrol je od roku 2005 součástí polské skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. PKN drží v Unipetrolu 63procentní podíl. Dalších zhruba 20 procent akcií vlastní společnost Paulinino Limited, za kterou stojí česko-slovenská finanční skupina J&T. Loni Unipetrol zvýšil čistý zisk za celý rok téměř o miliardu na rekordních 7,98 miliardy korun. Tržby činily 87,8 miliardy korun.

Orlen
Zdroj: ČT24

Zisk rostl i mateřské PKN Orlen

Čistý zisk rostl i největší polské rafinérské společnosti PKN Orlen, která vlastní Unipetrol. Ve třetím čtvrtletí o pět procent na 1,603 miliardy zlotých (9,7 miliardy korun). Růst podpořilo vyšší využití kapacit po loňském uzavření rafinerií a vyšší objem prodeje. Výsledky však zaostaly za očekáváním analytiků.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali ve třetím čtvrtletí zisk až dvě miliardy zlotých. Příjmy meziročně stouply o 17,3 procenta na 24,73 miliardy zlotých, rovněž však zaostaly za odhady analytiků. Objem prodeje se zvýšil o deset procent.

Firma vyplatí na dividendách 1,3 miliardy zlotých, tedy tři zloté na akcii. To je nejvyšší dividenda, jakou kdy zatím PKN Orlen vyplatil akcionářům.