Britská ekonomika roste nejpomaleji od roku 2013

Hrubý domácí produkt (HDP) Británie se ve druhém čtvrtletí meziročně zvýšil o 1,5 procenta. To představuje nejslabší tempo růstu od roku 2013, oznámil britský statistický úřad. Opravil tak svůj srpnový odhad, podle kterého meziroční růst dosáhl 1,7 procenta. Analytici přitom v anketě agentury Reuters předpověděli, že úřad srpnový odhad ponechá beze změny.

Statistici zhoršili rovněž údaj o meziročním růstu HDP v prvním čtvrtletí, který podle aktuální zprávy činil pouze 1,7 procenta namísto dříve ohlášených dvou procent. „V první polovině roku 2017 nastalo znatelné zpomalení hospodářského růstu,“ uvedl Darren Morgan ze statistického úřadu.

Klíčovým motorem růstu britské ekonomiky byly v uplynulých letech výdaje domácností. Britští spotřebitelé se však v poslední době potýkají s negativními dopady stoupajících cen a zpomalujícího růstu mezd. Inflaci tlačí vzhůru propad kurzu libry po loňském referendu o takzvaném brexitu, tedy vystoupení země z Evropské unie. „Růst výdajů domácností ve druhém čtvrtletí dál zpomaloval. Revidované údaje nicméně ukázaly, že firemní investice rostly výrazněji, než se dříve předpokládalo,“ uvedl Morgan.

Britská centrální banka se nyní kvůli silnému růstu spotřebitelských cen připravuje ke zvýšení úrokových sazeb z rekordního minima 0,25 procenta. Většina ekonomů předpokládá, že banka tento krok uskuteční na příštím zasedání, které se bude konat 2. listopadu.