Evropské firmy předběhly americké, momentálně jim zisky rostou rychleji

Zisky největších evropských podniků rostly v prvním pololetí rychleji než zisky americké konkurence. V celkovém objemu zisků však evropské firmy za těmi americkými stále zaostávají, což je dáno zejména jejich zaměřením. Nejúspěšnější evropská firma, německý Volkswagen, by tak se svými 8,9 miliardy eur zisku skončila v USA až na devátém místě, vyplývá ze srovnávací analýzy poradenské společnosti EY.

Zisky evropských firem vzrostly v prvních šesti měsících roku o 33 procent, což je třikrát rychleji než zisky amerických podniků, které se zvýšily o deset procent. Ale zatímco zisk před úroky a zdaněním (EBIT) evropských firem stoupl na 340 miliard eur (8,9 bilionu korun) z 256 miliard, zisk amerických firem se zvýšil na 571 miliard dolarů (527 miliard eur) z 518 miliard dolarů, cituje z analýzy výsledků 300 největších evropských a amerických podniků agentura APA.

Americké firmy se často zaměřují na služby a technologie, kde si mohou účtovat vyšší marže, než jaké umožňuje například výroba aut, energetický sektor či zpracování surovin, tedy takzvaná stará ekonomika. Ta je typická pro Evropu.

Například americká společnost Apple vytvořila zisk 37,5 miliardy dolarů (34,5 miliardy eur), což je čtyřikrát více než čtyři nejlépe vydělávající evropské společnosti. Nejúspěšnější evropská firma, německý Volkswagen, by se svými 8,9 miliardy eur zisku skončila v USA až na devátém místě.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

V Evropě se největšími zisky mohou pochlubit německé firmy, mezi 300 největšími podniky je jich 47 a společně vytvořily zisk 810 miliard eur. Za nimi se umístily francouzské a britské podniky.

Marcel Stadler ze švýcarské sekce EY poznamenal, že americké firmy těží také z většího domácího trhu, ten evropský je více fragmentovaný. Brexit a současné populistické tendence v řadě evropských zemí by podle něj situaci evropských firem mohly ještě ztížit.