Platební bilance Česka skončila ve druhém čtvrtletí schodkem

Běžný účet platební bilance, tedy souhrn všech ekonomických transakcí české ekonomiky se zahraničím, skončil letos ve druhém čtvrtletí schodkem zhruba 7,6 miliardy korun, uvedla Česká národní banka (ČNB). Centrální banka zároveň revidovala údaje o přebytku za letošní první čtvrtletí, podle kterých byl přebytek o 3,1 miliardy vyšší, a to 97,6 miliardy. Za pololetí je tak bilance v přebytku 90 miliard korun.

Na finančním účtu byl vykázán odliv peněz do zahraničí na čistých půjčkách ve výši 27,3 miliardy. Rezervní aktiva vzrostla o 123,9 miliardy bez vlivu kurzových rozdílů v důsledku devizových intervencí a transakcí pro klienty ČNB.

Bilance zboží a služeb skončila ve druhém čtvrtletí přebytkem 104,9 miliardy korun. Meziroční pokles o 1,5 miliardy souvisel podle ČNB s nižším přebytkem obchodní bilance se zbožím, zatímco u služeb přebytek oproti loňsku vzrostl. Zvýšily se především příjmy ze zpracování zboží pro zahraniční vlastníky a klesl dovoz opravárenských a finančních služeb. Meziročně se zlepšila i bilance u stavebních prací.

Schodek bilance prvotních důchodů poklesl v meziročním srovnání o 9,4 miliardy na 97,1 miliardy korun. Bilance druhotných důchodů skončila schodkem 15,4 miliardy, což je o 3,9 miliardy více než loni.

Přímé investice vykázaly čistý příliv ve výši 29,1 miliardy korun. „Hlavními faktory bylo reinvestování zisku zahraničními vlastníky v tuzemských firmách a čerpání úvěrů od subjektů ve skupině přímé investice,“ sdělila centrální banka.

Vydáno pod