O příspěvek na dojíždění za prací požádaly za první rok čtyři tisíce lidí

Události: Úřady práce vyplácí příspěvky na dojíždění za prací (zdroj: ČT24)

Nezaměstnanost v Česku mírně roste, stále je ovšem nejnižší v celé Evropské unii a na trhu práce dlouhodobě chybějí lidé. Jedním z nástrojů, který má zaměstnavatelům pomoci v hledání pracovníků, jsou příspěvky na dojíždění a také na přestěhování za prací. Zavedeny byly před rokem, zatím o ně zažádaly více než čtyři tisíce lidí.

Alena Wagnerová čtyři roky hledala práci. Nyní dojíždí 11 kilometrů z Ústí nad Labem do Malého Března, kde pracuje jako chůva ve školce. Na cestovné jí přispívá Úřad práce. „Je to příspěvek na průkazku na autobus a jsem s ním velice spokojená,“ pochvaluje si Wagnerová.

Zájem je určitě značný. Úřad práce se setkává s kladnými ohlasy jak ze strany klientů, tak ze strany zaměstnavatelů.
Kateřina Beránková
mluvčí Úřadu práce ČR

Do letošního léta zažádalo o příspěvek v Ústeckém kraji 344 lidí. Víc jich bylo jen v kraji Jihomoravském, Olomouckém a Moravskoslezském. Zájem je také o jednorázový příspěvek ve výši padesáti tisíc korun, který může dostat zájemce při stěhování za prací. Takových bylo zatím v celé republice schváleno 51.

Příspěvek na dojíždění za prací
Zdroj: ČT24
Příspěvek na přestěhování se za prací
Zdroj: ČT24

I když příspěvky na dojíždění a stěhování za prací mají téměř rok po svém zavedení pozitivní ohlasy, zaměstnavatelé je nepovažují za dlouhodobější řešení nedostatku pracovních sil. „Současný trh práce je už v takové situaci, kdy by možná příspěvky čerpalo víc lidí, ale prostě nejsou,“ postěžoval si na nedostatek pracovní síly viceprezident Svazu průmyslu ČR Jan Rafaj.

Ne všichni se při motivování zaměstnanců k dojíždění za prací spoléhají jen na úřad práce. Obchodní řetězec Tesco zaměstnává v Česku třináct tisíc lidí. Tisícovka z nich dojíždí. „Zaměstnanci našeho distribučního centra využívají možnost svozových autobusů,“ vysvětlil mluvčí Tesca Václav Koukolíček.