Skončily vysavače s vyšším příkonem. Otázkou zůstává, zda domácnosti uspoří

Už tři roky platí zákaz vyrábět vysavače s vyšším příkonem než 1600 wattů. Od 1. září se opatření EU za účelem úspory energie ještě zpřísní, vyplývá ze směrnice o ekodesignu. Od tohoto dne tak mohou firmy vyrábět pouze spotřebiče s maximálním příkonem 900 wattů. Tato regulace vyvolala v posledních týdnech až o pětinu větší prodeje vysavačů s vyšším příkonem a také vlnu kritiky. Uživatelé se totiž bojí, že omezování příkonu bude mít za následek menší kvalitu a výkon vysavačů, a také rostoucí cenu.

Ředitel poradenské společnosti pro efektivní využívání energie SEVEn Juraj Krivošík upozorňuje, že známkou kvality vysavačů není jejich příkon, ale kvalita sacího výkonu. Vysoký příkon totiž ještě neznamená vysokou účinnost. Je to pouze údaj, který udává spotřebu elektrické energie, uvedl pro server idnes.cz.

Sací výkon pak určuje to, co spotřebitele zajímá nejvíce, tedy jak silně bude přístroj vysávat. „Spotřebitelé by proto měli hledat přístroje se sacím výkonem nad 350 wattů, které zajišťují kvalitní vysávání,“ upřesnila Andrea Čiperová z portálu Elektřina.cz.

A ačkoliv je jedním z hlavních cílů Evropské unie dosahovat energetických úspor a šetřit peníze spotřebitelů, běžným domácnostem toto nařízení podle Čiperové žádnou výraznou úsporu spotřeby elektřiny či snížení nákladů na energie v dohledné době nepřinese. Evropská komise přitom spočítala, že domácnosti by měly nákupem úsporného vysavače ušetřit až 70 eur (přes 1800 korun) za dobu jeho životnosti, a to díky nižším výdajům za elektřinu.

Na trh nesmějí vysavače s příkonem vyšším než 900 wattů (zdroj: ČT24)

Otázkou však je, zda nebude člověk vysávat s nižším příkonem déle a ve skutečnosti tak neušetří vůbec nic. „Samozřejmě, že pokud ten vysavač nebude sát tolik, budu muset vysávaný povrch přejet vícekrát, abych z něj odstranil veškeré nečistoty. Zcela logicky tak dle mého názoru ten čas, respektive tu spotřebovanou energii, nahradíme délkou vysávání a budeme přibližně tam, kde jsme byli,“ uvedl ve Studiu 6 ČT specialista na centrální vysavače Richard Honzovič. 

Spotřebitelé se bojí zdražení. To by však nemuselo nastat

Další spekulace vyvolává otázka, jestli budou nové vysavače dražší. Už při první regulaci výroby luxů v roce 2014 uvedl Vít Paulíček ze Sdružení evropských výrobců domácích spotřebičů, že všichni výrobci na trhu do vývoje těchto spotřebičů dlouhodobě investovali. V této souvislosti tehdy mluvčí prodejen Euronics Bohuslav Komín řekl, že nové modely odpovídající nařízení EU budou ve srovnání s aktuální nabídkou vysavačů na trhu dražší.

„Nové modely s nižším příkonem se dosud běžně nevyráběly, a tak je mnozí výrobci museli teprve vyvíjet. Vývoj je finančně náročný a zpravidla se promítne do ceny nově uváděného přístroje,“ dodal Komín.

Podle Sdružení evropských výrobců domácích spotřebičů je už vývoj v souvislosti s touto směrnicí stál miliony eur. V roce 2014 byl podle výzkumu EU nejlepší dostupnou technologií na trhu vysavač o příkonu 650 wattů s nástavcem o šířce 0,28 metru. Od té doby se objevilo již mnoho modelů vysavačů, které nové legislativní normy splňují. Jejich cena proto zůstane stejná i po začátku září.

Vyřazením nevyhovujících přístrojů ale z trhu zmizí i ty, jejichž cena je o porovnání nižší. Rozdíl mezi nejlevnějšími zástupci obou skupin se pohybuje v řádech stovek korun.

Například výrobce ETA už také před třemi lety uvedl, že ceny vysavačů zvyšovat nebude, protože mnoho modelů novou legislativní normu EU splňuje a zůstávají i po 1. září na současných cenách.

Vysavače musí být tiché s odolným motorem

Kromě příkonu budou nově regulovány také prachové emise, které nesmí být vyšší než jedno procento, a hladina hluku. Ta by neměla přesáhnout hranici 80 dB. Hadice vysavače, pokud je jí vysavač vybaven, bude muset být trvanlivá tak, aby byla stále použitelná po 40 tisících zatížení. Životnost motoru pak delší než 500 hodin chodu. Pokud tedy počítáme s jejich využitím hodinu týdně, pak by měly vydržet i více než deset let.

Vysavač
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStock/Anmfoto

Zákazníci však už poslední dobou podle obchodníků při výběru volí také další kritéria kromě výkonu. „Těmi jsou například tiché podlahové vysavače s HEPA filtry a třídou účinnosti A při vysávání tvrdých podlah,“ řekl produktový manažer Kasa.cz Petr Štursa.

Prodej vysavačů se v prvním pololetí podle údajů GfK v Česku zvýšil v kusech meziročně o sedm procent a v hodnotě o 12 procent. Z 65 procent šlo o klasické podlahové vysavače, z necelých 14 procent o vysavače na tyči, z devíti procent ruční vysavače akumulátorové a bateriové. Šest procent tvořily víceúčelové a necelých šest robotické vysavače.