Počítačové hry se rodí i v Česku. Zásadní je však pro ně zahraniční trh

Události ČT: Počítačové hry z Česka se neomezují na tuzemský trh (zdroj: ČT24)

Česko se začíná stále výrazněji prosazovat ve světě vývojářů počítačových her. Jejich tvorbě se v tuzemsku momentálně věnuje přibližně stovka firem, které zaměstnávají zhruba 1300 lidí. Obrat tohoto průmyslu v minulém roce dosáhl asi dvou a půl miliardy.

Vývoj počítačové hry je v českém prostředí srovnatelný s natáčením filmu nebo seriálu. V zahraničí může rozpočet dosáhnout i několikanásobné výše.

V českém studiu Warhorse světy počítačových her vytvářejí od roku 2011. Nyní se soustředí na hru typu RPG zasazenou do prostředí českých zemí v patnáctém století pod názvem Kingdom Come.

Vrátí se investice do hry? Jenom Česko nestačí

Účet za vývoj herní novinky bude přesahovat sto milionů korun. Pracovalo na ní hned několik týmů složených z desítek lidí. Český trh by investované peníze vrátit nedokázal.

„Musím prodat několik set tisíc, aby se to vrátilo,“ přibližuje kreativní ředitel Warhorse Daniel Vávra. „Více než devadesát pět procent všech prodejů jde ze zahraničí a samotný český trh pro česká herní studia není příliš významný,“ potvrdil předseda organizace České hry Pavel Barák.

Ve firmě Lipa Learning se zase zaměřují na herní výukové aplikace pro děti. Také pro ně je hlavní světový trh. Jejich aplikace si stáhlo přes milion uživatelů a zájem projevují i zahraniční ministerstva školství. „V tuhle chvíli zajišťujeme spolupráci s Tureckem. Budou používat všechny naše aplikace pro výuku,“ přiblížil výkonný ředitel Martin Schejbal.

Ještě výraznějšímu prosazení českých vývojářů za hranicemi by měla pomoct i premiérová účast národního stánku na největší evropské výstavě her Gamescom v Kolíně nad Rýnem, která skončila úspěchem pro Warhorse – jejich nový kus se stal nejlepší PC hrou veletrhu.