Sankce Američanů mohou srazit Venezuelu do bankrotu, odhadují experti

Hospodářské sankce, které Spojené státy uvalily v pátek na režim autoritářského venezuelského prezidenta Nicoláse Madura, mohou podle analytiků způsobit bankrot Venezuely. Ještě pravděpodobněji však dál zhorší humanitární krizi v zemi.

Podle listu Financial Times investoři očekávají, že Venezuela bude muset vyhlásit bankrot. Podle některých už letos, podle jiných příští rok, pokud jí do té doby ještě pomůže Čína a Rusko. Podle venezuelského ekonoma Alejandra Grisantiho, jehož citoval server BBC, ale Čína ani Rusko už nejsou tolik ochotné, jako dříve, zvyšovat své riziko ve Venezuele.

S Moskvou spolupracuje Caracas mimo jiné v ropném průmyslu. Podle amerického internetového magazínu The Washington Examiner ruská společnost Rosněfť koupila loni podíl 49,9 procenta ve firmě Citgo, která sídlí v Texasu. Zbytek této ropné společnosti, která mimo jiné provozuje v USA mnoho benzinových čerpacích stanic, vlastní venezuelská státní společnost Petróleos de Venezuela (PDVSA).

  • Washington zakázal americkým subjektům kupovat nově vydané dluhopisy venezuelské vlády se splatností delší než 30 dnů. 
  • V případě státní ropné společnosti PDVSA pak dluhopisy se splatností delší než tři měsíce.
  • Zdroj: ČTK

Venezuelská vláda tak nebude moci prodejem dluhopisů získávat v USA další finance na splácení svého dluhu, ale ani na dovozy.

Spojené státy uvalily na Venezuelu přísné hospodářské sankce. (zdroj: ČT24)

Další dopad na obyvatelstvo

„Budeme mít méně deviz na dovoz potravin a léků, které potřebujeme,“ řekl agentuře AFP analytik Rafael Quiroz. Venezuela je už několik let v ekonomické krizi, v níž se lidem nedostává základních potravin a léků.

Zhoršení humanitární krize se obává i ekonom Dany Bahar z washingtonského ústavu Brookings Institution. „Tato opatření zasáhnou vládu, ale pravděpodobně také obyvatelstvo,“ řekl Bahar listu The Financial Times (FT).