Centrální bankéři bránili regulaci vzešlou z finanční krize. Reagovali tak i na směřování Trumpovy vlády

Nejmocnější centrální bankéři světa se na svém tradičním dvoudenním setkání v americkém Jackson Hole věnovali také obraně reforem přijatých po světové finanční (a hospodářské) krizi v letech 2008 a 2009 i obraně volného obchodu a globalizace. Jejich slova někdy kolidovala se směrem, kterým se chce vydat administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Šéfka americké centrální banky (Fed) Janet Yellenová uvedla, že zavedené reformy finanční systém posílily, ale hospodářskému růstu nijak neuškodily. Případné další změny by však podle ní měly být jen pozvolné. Podle pozorovatelů tím reagovala na záměry Trumpovy administrativy. Ta  hodlá omezit některá regulační opatření. 

Její slova jsou zatím nejzřetelnější obranou pravidel, jež byla v reakci na krizi zavedena, uvedla agentura Reuters. Ta rovněž připomněla, že Yellenová se uchází o to, aby ji Trump jmenoval i na další období. To současné jí končí v únoru příštího roku. Ekonomové dotázaní agenturou Bloomberg však neočekávají, že bude znovu jmenována. 

Omezuje regulace hospodářský růst?

Yellenová uvedla, že ona a další vrcholní představitelé Fedu nejsou proti tomu, aby se přehodnotilo fungování jednotlivých předpisů v praxi. Zvážit by se mohly jejich odpovídající úpravy. Konkrétně se zmínila o možném uvolnění limitu pravidel týkajících se obchodování bank a dalším uvolnění pravidel platných pro středně velké a menší banky. Možná podle ní bude nutné i zvýšit likviditu v některých částech dluhopisového trhu, i když ten je podle Yellenové „silný“.

Kongres a Bílý dům se na rozdíl od šéfky Fedu domnívají, že některá regulační opatření by se měla zmírnit, protože zpomalují hospodářský růst. Tento názor sdílí i Randal Quarles, což je kandidát Trumpa na funkci předsedy Fedu pro regulační záležitosti.

Prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi na setkání uvedl, že volný obchod a globální spolupráce jsou ohrožovány protekcionismem. To podle něj představuje riziko jak pro produktivitu, tak pro růst vyspělých ekonomik. Regulace by podle něj měla zajistit, aby globalizace byla férová, bezpečná a nestranná.  

„Teprve nedávno jsme byli svědky nebezpečí, které s sebou nese finanční otevřenost kombinovaná s nedostatečnou regulací,“ řekl Draghi s odkazem na světovou finanční krizi. Obrat v regulaci by podle něho byl zpochybněním poučení, které z krize vyplynulo. 

Vydáno pod