Německá ekonomika vzrostla o 0,6 procenta. Zaostala za očekáváním

Ekonom Neset: Je to ekonomický růst nikoli krátkodobý, ale trvá už tři roky za sebou (zdroj: ČT24)

Druhé čtvrtletí v německém hospodářství nenaplnilo očekávání analytiků. Hrubý domácí produkt rostl o 0,6 procenta, odhady ale byly o jednu desetinu procentního bodu vyšší. Výsledky v rychlém odhadu oznámil spolkový statistický úřad. Ekonomiku táhla především domácí poptávka a státní výdaje, méně se dařilo obchodu.

Mezi dubnem a červnem zaznamenala německá ekonomika růst o 0,6 procenta, což je mírnější tempo než v předchozím čtvrtletí. Statistický úřad totiž opravil směrem vzhůru tempo růstu za první čtvrtletí, a to na 0,7 procenta z 0,6 procenta. V meziročním srovnání hrubý domácí produkt (HDP) bez sezonní úpravy vzrostl ve čtvrtletí o 0,8 procenta. Očekávalo se 1,9 procenta.

Německé hospodářství tak roste již 12 kvartálů za sebou. Podle analytika skupiny ING Bank Carstena Brzeskiho se zdá jisté snížení současného růstového tempa téměř nevyhnutelné. Jmenoval možné zpomalení tahounů růstu, jako je zvyšování zaměstnanosti, mezd a státních výdajů.

Je zde prý ale mnoho znamení, že růst bude pokračovat, a není mnoho důvodů obávat se náhlého konce současné výkonnosti. „Příběh německého ekonomického úspěchu pokračuje dál a dál,“ řekl Brzeski agentuře AP.

Německá ekonomika je v podstatě nejzdravější ze všech ekonomik eurozóny a vůbec Evropské unie. Můžeme říct, že i celosvětově patří k lídrům.
Pavel Neset
ekonom Vysoké školy obchodní

Německý vývoj je důležitý i pro české hospodářství. „Německá ekonomika představuje hlavní lokomotivu českého exportu. Jakékoliv úspěchy německé ekonomiky se projeví i v tuzemsku,“ podotkl ekonom Vysoké školy obchodní Pavel Neset.

Výhoda pro Merkelovou

Podle agentury Bloomberg aktuální výsledek dál nahrává současné kancléřce Angele Merkelové před nadcházejícími volbami, v nichž se bude ucházet o čtvrtý volební mandát. Její blok těží podle agentury ze solidního hospodářského růstu posilovaného zvýšenými spotřebitelskými výdaji v důsledku poklesu nezaměstnanosti a zvýšení investic.

„Ekonomice se daří velmi dobře, zejména v kontextu eurozóny, takže je dost dobře možné, že to posílí podporu pro úřadující stranu,“ citoval Bloomberg ekonoma z Capital Economics Jacka Allena.

Francouzská ekonomika vzrostla ve druhém čtvrtletí podle předběžných údajů o 0,5 procenta díky silnějšímu vývozu. Pro třetí největší ekonomiku eurozóny Itálii očekává tamější centrální banka růst 0,4 procenta. Nad průměr eurozóny 0,6 procenta se dostala španělská ekonomika se čtvrtletním růstem 0,9 procenta.