Japonsko šláplo na plyn. Ekonomika vzrostla o čtyři procenta

Japonská ekonomika rostla ve druhém čtvrtletí nejrychleji za více než dva roky a nad očekávání. Hrubý domácí produkt (HDP) se v celoročním přepočtu zvýšil o čtyři procenta. Domácí spotřeba a kapitálové investice rostly nejrychleji za déle než tři roky. Předběžné údaje v pondělí zveřejnila japonská vláda.

Mezičtvrtletně ekonomika stoupla o jedno procento. Japonsko vykazuje vzestup HDP už od počátku loňského roku, tedy šesté čtvrtletí za sebou. Z posledních šesti čtvrtletí nepřetržitého růstu se země naposledy mohla těšit do června roku 2006. Analytici v anketě agentury Reuters udávali nejčastěji růst 2,5 procenta.

„Tempo růstu se může mírně zpomalit, ale jsme stále v režimu obnovy. Je to pozitivní vývoj inflace,“ řekl agentuře Reuters ekonom Hidenobu Tokuda ze společnosti Mizuho Research Institute.

Domácnosti více utrácejí

Spotřeba domácností, jež se na japonském HDP podílí ze dvou třetin, se oproti minulému čtvrtletí zvýšila o 0,9 procenta. Spotřebitelé si dopřáli více zboží dlouhodobé spotřeby, jako jsou automobily a domácí spotřebiče, a více utráceli i v restauracích. To je znamení, že spotřeba přestává být slabinou japonské ekonomiky.

Kapitálové investice firem mezičtvrtletně stouply o 2,4 procenta, tedy dvojnásobně proti očekávání. Podniky vkládaly více prostředků do softwaru a stavebního vybavení.