Maloobchodní tržby v červnu zrychlily meziroční růst, podržely je prodeje potravin

Události: Růst maloobchodních tržeb (zdroj: ČT24)

Maloobchodní tržby v červnu zrychlily meziroční růst na 6,6 procenta z květnových 5,7 procenta. Největší vliv na tento vývoj měl internetový prodej, který byl oproti loňskému květnu vyšší zhruba o pětinu a trochu překvapivě zrychlila dynamika prodejů u potravin. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ). Podle analytiků tak červnová statistika potvrzuje, že spotřeba roste s tím, jak v tuzemské ekonomice roste zaměstnanost a zrychluje se růst mezd a platů.

Maloobchodní tržby překonaly svým červnovým růstem tržní očekávání, když meziročně přidaly 6,6 procent a meziměsíční růst tak dosáhl silných 0,7 procent. Propad zaznamenaly ale prodeje automobilů, které si pohoršily meziměsíčně o tři procenta a jejich meziroční růst dosáhl pouze 0,7 procent.  

Z pohledu struktury tržeb tak obecně pokračuje trend patrný i v předchozích měsících. Zatímco dynamika tržeb u potravinářského zboží je od druhé poloviny minulého roku slabší z titulu růstu cen potravin, v segmentu nepotravinářského zboží je dynamika maloobchodu silná a v posledních měsících překonávala desetiprocentní meziroční růst. 

V červnu však naopak dynamika prodejů u potravin mírně zrychlila (3,7 procent ), zatímco u nepotravinářského zboží zpomalila na osm procen, což je však podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera nadále příznivá dynamika. Stále si také dobře vedou prodeje přes internet, které již několik let v řadě rostou o více než dvacet procent.

Letošní i loňský červen měly stejný počet pracovních dnů, údaje před a po očištění o sezonní vlivy se tak většinou neliší, jenom právě u zmíněných potravin. Tržby za ně se po očištění zvýšily o 3,7 procenta, zatímco před ním byly vyšší o 4,3 procenta. „Rozdíl je způsoben zejména vlivem vyššího počtu pátků, které jsou pro maloobchodní prodej potravin významné, a nižšího počtu střed, které patří k průměrným prodejním dnům,“ dodali statistici.

Domácí poptávka je nadále silná

Rostoucí maloobchodní tržby za druhé čtvrtletí tak podle ekonomů Komerční banky naznačují, že domácí poptávka zůstala velmi silná. To by se mělo podle nich projevit i ve statistice HDP. „Očekáváme zvýšení soukromé spotřeby o 1,1 procento mezikvartálně, což by mělo výrazně podpořit celkový růst ekonomiky, která podle nás přidala 1,3 procent mezičtvrtletně,“ konstatuje ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

„Prodeje za potraviny se zvýšily, přestože jejich ceny na začátku roku vyskočily a stále se pohybují poblíž svých historických maxim. Lidé se tak pravděpodobně s vyššími cenami potravin již smířili. Zdražování jim však do velké míry kompenzují jejich vyšší příjmy,“ uvádí analýza Komerční banky.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Vyšším útratám pomáhají i nižší ceny elektroniky a vybavení pro domácnost, kde se projevuje silná konkurence a postupně se navíc začíná projevovat i slabý kurz amerického dolaru, s nímž se za dovozy z Asie platí. A prostor pro další zlevnění v tomto směru není ještě zdaleka vyčerpaný, i když obchodníci až takovou vůli snižovat ceny mít zatím nemusejí, když je ochota spotřebitelů nakupovat tak silná,“ konstatuje analytik ČSOB Petr Dufek. 

Pokračující příznivý vývoj tržeb lze zároveň pozorovat také u vybraných služeb. Tržby v pohostinství a ubytování v letošním roce rostou dvoucifernou dynamikou, také vlivem EET, ale příznivá pětiprocentní meziroční dynamika byla patrná již v minulých dvou letech, upozornil Seidler. 

„Dosavadní silný spotřebitelský sentiment tak přetrvává, což je důsledek příznivého vývoje na trhu práce a zrychlující dynamiky mezd. Ty by měly v letošním roce zrychlit o více než šest procent, což bude pro maloobchodní tržby pozitivní,“ říká Seidler. Z toho titulu by tak měl podle něho setrvat růst maloobchodu v letošním roce silný, a to kolem pěti procent. „Ve srovnání s průměrem EU tak půjde zhruba o dvojnásobné tempo růstu,“ dodává. 

Maloobchodní tržby v červnu zrychlily meziroční růst (zdroj: ČT24)

Boom nakupování bude pokračovat

Podle ekonomů KB by tak celkově letos mzdy měly přidat v průměru 6,4 procent. Jejich zvyšování se ale nezastaví a příští rok by měly vzrůst o 5,9 procent. Zvyšování kupní síly bude podporovat maloobchodní tržby, které by letos měly v celoročním měřítku přidat 6,4 procent.

obrázek
Zdroj: ČT24

Spotřeba domácností a tedy i maloobchodní tržby by měly solidně růst i v letošním druhém pololetí, míní rovněž hlavní ekonom Generali Investments Radomír Jáč. „Situace na trhu práce a růst platů ve veřejném sektoru jasně naznačují, že růst spotřeby bude pokračovat a spotřeba domácností zůstane i nadále klíčovým faktorem růstu české ekonomiky jako celku,“ říká.

Právě vývoj na trhu práce a s ním související růst spotřebních výdajů a tlaky směrem k růstu spotřebitelských cen byly pro ČNB důležitým faktorem při čtvrtečním rozhodnutí o zvýšení úrokových sazeb. „Jakkoliv toto samotné zvýšení úrokových sazeb ČNB by nemělo mít na spotřební výdaje tuzemských domácností žádný dramatický dopad, tak jde o krok směrem k postupnému zklidnění cenových tlaků, jež jsou s momentální situací v české ekonomice spojeny,“ dodává Jáč.

Vydáno pod