Firmy z celé republiky lépe dosáhnou na půjčky. Stát rozšíří systém záruk

Události: Rozšíření záruk za úvěry firmám (zdroj: ČT24)

Rozšíření záruk za úvěry i pro firmy sídlící mimo hlavní město chystá nyní Českomoravská záruční a  rozvojová banka (ČMZRB) ve spolupráci s ministerstvem průmyslu a obchodu. Očekávají, že v průběhu léta bude jednání dokončeno. Firmy by tak každý rok mohly dosáhnout na záruky v hodnotě skoro 2,5 miliardy. Peníze už připravené jsou.

Ředitel ČMZRB Jiří Jirásek odhaduje, že měsíčně by to mělo přinést 200 milionů korun záruk pro mimopražské podnikatele. Dosud totiž mohou čerpat tyto záruky firmy z Prahy a jen malá část podnikatelů mimo hlavní město. Do konce prvního pololetí si nechalo pomoct s úvěrem téměř 5400 projektů. Záruky dosáhly 12 miliard.

Mnoha malým podnikům by to mohlo pomoci. S úvěry u komerčních bank mají totiž občas problém, protože nedisponují dostatkem majetku na to, aby se za půjčku mohly samy zaručit.

Průmyslově zaměřené firmy z menších obcí nebo měst pak byly z tohoto pohledu silně handicapovány, uvedl předseda Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček. 

Podle ministerstva by se program mohl rozšířit na celou republiku už do konce prázdnin. Další firmy by tak mohly následovat příklad společnosti Isoline. Zde vyrábějí nápoje nejen pro sportovce. Lahve s uzávěry s různými náplněmi v prášku vozí už do několika zemí. Aby mohla firma z Humpolce růst, musela si půjčit. Bez toho, aby se za ni někdo zaručil, by ale na úvěr v bance nedosáhla. K zárukám u ČMZB se firma dostala jen proto, že má sídlo v Praze. Půjčené peníze poté využila na skladové zásoby.