Nezaměstnaní jezdí pracovat na slovenské hrady a zámky

Události: Nezaměstnaní pomáhají na slovenských hradech a zámcích (zdroj: ČT24)

Celkem 36 kulturních památek se letos na Slovensku zapojilo do projektu, který si dal za cíl jejich obnovu rukama lidí bez práce. Nezaměstnaní se tak leccos přiučí a to je pak při shánění stálého místa výhodou. V rámci projektu mohou pracovat až půl roku.

Uchazeči o práci dělají na slovenských hradech a zámcích, co je třeba. Roman Vido například chystal nádvoří hradu Beckov u Trenčína na víkendovou slavnost. Většinu času pak tráví „jeho“ skupina dlouhodobě nezaměstnaných opravami. Zatímco plat v přepočtu asi 12 tisíc korun jim zajišťuje ministerstvo práce, materiál a odborný dohled resort kultury.

Vido říká, že se naučí zedničině či třeba stolařině, což mu rozšiřuje obzor. 

Spokojený je i kastelán a koordinátor Rudolf Reif. „Díky projektu jsme mohli zrestaurovat vícero objektů u nás na hradě. Kromě třetí brány jsme stavěli i lešení pro restaurátora.“

„Máme zkušenosti, že pracovníci, kteří úspěšně absolvovali, kteří vydrželi, potom svoje zručnosti opravdu mohli uplatnit na trhu práce,“ uvedla mluvčí Úřadu pro práci, sociální věci a rodinu Jana Lukáčová. 

Na Beckově dostalo práci na léto osm lidí, na celém Slovensku se jich zapojilo přes 620.

Památky, které musely do projektu přijít s vlastním plánem na využití peněz i pracovní síly, budou mít v dalších letech možná problém sehnat vhodné pracanty. 

To potvrzuje i mluvčí Lukáčová. „Na pracovním trhu  je velký zájem o řemeslníky.“ A nejen o ně. Na Slovensku je podobně jako v Česku rekordně nízká nezaměstnanost. I přesto má projekt obnovy slovenských památek rukama lidí bez práce pokračovat.

Nezaměstnaní pomáhají na Slovensku při obnově památek.
Zdroj: ČT24