Průmyslové ceny v červnu zbrzdily meziroční růst na zatím nejpomalejší letošní tempo

Ceny průmyslových výrobců v červnu zpomalily meziroční růst na 1,3 procenta z květnových 2,3 procenta. Jde o nejpomalejší letošní tempo. Proti květnu průmyslové ceny klesly o 0,7 procenta, což byl největší meziměsíční pokles cen od letošního ledna, informoval Český statistický úřad. Průmyslové ceny předznamenávají vývoj cen v obchodech. Prudký růst cen pokračoval v zemědělství.

Na meziročním růstu průmyslových cen se podepsalo zdražení kovů o 5,7 procenta a těžby o 4,1 procenta. Potravináři zdražili svoji produkci o čtyři procenta, u mléčných výrobců šlo o třináctiprocentní růst. Klesly naopak ceny dopravních prostředků o 2,5 procenta, ale také ceny elektřiny a plynu. Meziměsíčně klesly významně ceny koksu a ropy, zatímco rostly ceny potravin, zejména masa a mléka.

Za propadem průmyslových cen stál vývoj na světových komoditních trzích, především ropy. Cena ropy se v totiž červnu propadla na nejnižší hodnotu od listopadu loňského roku. „V následujících měsících však ceny průmyslových výrobců začnou podle našeho očekávání opět růst. Měly by k tomu vést vyšší ceny ropy, které ve třetím čtvrtletí očekáváme na úrovni 50 dolarů za barel, ve čtvrtém čtvrtletí pak na úrovni 52,5 dolarů za barel,“ konstatuje ekonomka Komerční banky Jaka Steckerová.

Proti loňskému červnu se zvýšily také ceny v zemědělství, stavebnictví a službách. V meziměsíčním srovnání klesly kromě průmyslu ještě ceny ve službách, naopak u zemědělských výrobců a stavebních prací stouply. 

Stavební práce podražily v červnu meziměsíčně o 0,2 procenta a meziročně o 1,5 procenta. Poskytovatelé služeb zvedli ceny proti loňskému červnu o 1,1 procenta, vzrostly zejména ceny za pojištění, zajištění a penzijní financování. V porovnání s letošním květnem ale ceny služeb klesly o desetinu procenta.

Řepné pole
Zdroj: Josef Horázný/ČTK

Nejvýraznější růst cen má opět zemědělství

Nejvýraznější meziroční růst cen, a to o 12,5 procenta, zaznamenali v červnu zemědělci. Šlo o podobně prudké tempo růstu jako v květnu. Za růstem stojí zejména živočišná výroba, kde ceny stouply o 18,9 procenta. Podražilo především mléko, a to o třetinu.

Analytici odhadují, že to se dříve nebo později promítne i do cen potravin pro konečné spotřebitele. Ceny zemědělských výrobců budou podle nich pravděpodobně růst i nadále. „Napovídají tomu odhady letošní sklizně, která v porovnání s loňským rokem dopadne zřejmě hůře. Úroda základních obilovin bude podle statistického úřadu nižší o více než deset procent, řepky pak o 7,7 procent,“ vysvětluje Steckerová.

V růstu budou zřejmě pokračovat i ceny živočišných výrobků. Podle šetření ČSÚ se v červenci cena másla za jeden kilogram přehoupla již přes dvě stě korun. Inflační tlaky v domácí ekonomice tak budou podle očekávání analytiků zřejmě sílit. „To je i důvod, proč očekáváme, že Česká národní banka přistoupí ke zvýšení úrokových sazeb již na svém srpnovém zasedání,“ dodává Steckerová.

Statistici také oznámili, jak se v květnu vyvíjely ceny v zahraničním obchodu. Vývozní ceny proti loňskému květnu stouply o procento, meziměsíčně o 1,1 procenta klesly. Dovozní ceny vykázaly meziroční růst o 3,2 procenta, proti dubnu ceny klesly o 1,4 procenta.