Benzin opět zlevňuje

Cena benzinu po krátké stagnaci opět klesá. Za poslední týden zlevnil o osm haléřů na 29,60 koruny za litr. Nafta je levnější o pětník, motoristé ve středu v průměru tankovali litr za 28,47 koruny. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje. Ceny pohonných hmot klesají od dubna, u benzinu se minulý týden pokles zastavil.

Za benzin nyní motoristé platí zhruba stejně jako na začátku loňského prosince. V dubnu se dostal na 31,20 Kč/l, od té doby tak zlevnil o 1,60 koruny za litr. U čtyřicetilitrové nádrže tankování vyjde nyní o 64 korun levněji než v dubnu.

Průměrné ceny pohonných hmot v krajích ČR k 19. červenci (Kč/l)
Zdroj: CCS

Podle analytika společnosti Finlord Borise Tomčiaka budou ceny pohonných hmot v nejbližším týdnu stagnovat. „Propad cen ropy se zastavil, přičemž typ Brent mírně zdražil na 49 dolarů za barel. Česká koruna nadále pomalu zhodnocuje vůči americkému dolaru, což zlevňuje dovážené komodity,“ uvedl Tomčiak.

Nejlevněji se tankuje v Bulharsku

Nejdražší pohonné hmoty zůstávají v Praze. Řidiči v hlavním městě zaplatí za benzin průměrně 30,59 Kč/l. Nad třicetikorunovou hranicí je Natural 95 ještě v Jihomoravském kraji. Naftu nabízejí čerpací stanice v metropoli za průměrných 29,63 Kč/l.

Naopak nejnižší průměrná cena benzinu zůstává v Pardubickém kraji. Natural 95 se tam tankuje v průměru za 29,13 Kč/l. Nafta je nejlevnější v Královéhradeckém kraji, kde stojí 27,81 Kč/l. Tento týden zdražily pohonné hmoty pouze v Moravskoslezském a Plzeňském kraji.

Podle údajů Evropské komise jsou z okolních zemí levnější pohonné hmoty v Polsku, kde litr benzinu stojí v průměru 26,70 Kč. V Německu je za 35,10 Kč, na Slovensku za 32,30 Kč a v Rakousku za 29,80 Kč. Nejdražší benzin je z porovnávaných zemí v Itálii, kde cena dosahuje 38,90 Kč. Naopak nejlevnější je Bulharsko (26,20 Kč). Důvodem rozdílů je především výše spotřební daně.

Vydáno pod