Firmy mzdy příliš nezvyšují, i když hledají pracovníky, ukazuje analýza

Zatímco nabídka volných pracovních míst v letošním roce roste, firmy příliš nabízené mzdy u nich nezvyšují. Většinou nabízejí odměny blízko minimální mzdy a nereagují pružně na situaci na trhu práce. Zhruba třetina nabízených pozic je tak po více než šesti měsících stále neobsazena. Vyplývá to z analýzy, o které informovali experti ČSOB. Analýza vychází z půlročního vývoje 50 tisíc inzerátů Úřadu práce.

Nejvíce firmy hledají pomocné síly ve výrobě a montážní dělníky, přičemž firmy v Praze v tomto segmentu nabízejí jedny z nejnižších mezd. To může být způsobeno podle Dufka i vyšší koncentrací zahraničních dělníků. V celém Česku eviduje Úřad práce zhruba 10 500 volných pracovních míst na pozici montážního dělníka a 9500 volných míst na pozici pomocného dělníka. Průměrná minimální nabízená mzda je přitom u obou pozic dohromady od 14 500 do 16 tisíc korun měsíčně hrubého. Za poslední půlrok firmy nabízenou částku zvýšily v průměru o necelých 400 korun.

Nejméně zájmu je podle analýzy za poslední půlrok o pozice kuchařů. Těm firmy nabízejí v průměru jen 14 tisíc korun hrubého měsíčně, což je méně než pokladním v supermarketu. „Firmy příliš velkorysé při hledání zaměstnanců nejsou,“ upozornil analytik ČSOB Petr Dufek.

Analýza také ukázala, že přetrvávají rozdíly v odměňování mezi regiony. „Tyto rozdíly ovšem nejsou většinou tak významné, aby motivovaly k migraci zaměstnanců v rámci Česka,“ uvedl Dufek. Podle něj je v průměru rozdíl v nabízené odměně mezi regiony zhruba čtyři tisíce korun měsíčně hrubého. Podle Dufka situaci v regionu zlepšují například velké nadnárodní firmy. Nejlepší nabídku pro montážní dělníky mají podle aktuálních dat firmy v okresech Rokycany, Jindřichův Hradec nebo Opava, a to přes 18 tisíc korun.

Řidiči autobusů čekají na slíbené zvýšení platů
Zdroj: ČT24

V Praze jsou z hlediska mezd nejžádanější IT pracovníci

Dufek také upozornil, že z hlediska výše mezd v Praze jsou nejžádanější profesí IT pracovníci, těm firmy nabízejí zhruba 45 tisíc korun. Ve většině ostatních krajů nabízejí největší odměny firmy řidičům, u kterých činí průměrná minimální nabízená mzda 23 tisíc korun.

Z analýzy rovněž vyplynulo, že kvalifikovaná práce nezaručuje vyšší mzdu než práce pomocná. Minimálně ve 13 okresech jsou totiž nabídky pro pomocné dělníky výhodnější než pro ostatní.

Na konci června bylo v Česku přes 183 tisíc volných pracovních míst. Nezaměstnanost v červnu podle Úřadu práce klesla na čtyři procenta z květnových 4,1 procenta. Průměrná hrubá měsíční mzda v Česku v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně vzrostla o 5,3 procenta na 27 889 korun. Medián, tedy prostřední hodnota mezd, vzrostl meziročně o 5,2 procenta na 23 704 korun.

Vydáno pod