Čína drží tempo růstu těsně pod sedmi procenty. Pomáhá jí export a spotřeba domácností

Čínská ekonomika si ve druhém čtvrtletí v meziročním srovnání udržela tempo růstu 6,9 procenta, kterého dosáhla i v předchozím kvartálu. Informoval o tom v pondělí čínský statistický úřad. Podle agentury AP čínský HDP podpořil obchod a spotřebitelské výdaje, a to přes obavy z možného blížícího se zpomalení.

Výsledky byly lepší než prognózy analytiků, kteří čekali zpomalení růstu na 6,8 procenta. Proti předchozím třem měsícům ekonomika stoupla o 1,7 procenta. Zrychlení růstu spotřebitelských výdajů a obchodu pomohlo vykompenzovat zpomalení investic do továren, realit a dalšího investičního majetku.

Maloobchodní tržby vzrostly v první polovině tohoto roku o 10,4 procenta, což je o 0,1 procentního bodu více, než ukazovala data za první čtvrtletí.

Dříve zveřejněné údaje týkající se obchodu rovněž ukázaly, že v květnu a červnu zrychlil čínský export, což alespoň dočasně odvrátilo obavy z politicky nebezpečné ztráty pracovních míst v odvětvích orientovaných na vývoz, která zaměstnávají miliony lidí. Výroba v továrnách v pololetí stoupla o 6,9 procenta.

Hrozbou jsou úvěry a dluh

Růst ale ohrožuje utužení kontroly bankovních úvěrů v obavě z nárůstu hladiny zadlužení. Experti proto očekávají, že ještě letos čínská ekonomika zpomalí. Hospodářskému růstu Číny od finanční krize 2008 výrazně pomáhají úvěry. Veřejný dluh kvůli tomu vzrostl ze 170 procent HDP v roce 2007 na odhadovaných 260 procent loni. To je neobvykle vysoký údaj pro rozvojovou zemi.

Mezinárodní měnový fond předpovídá, že celkový letošní růst HDP Číny zůstane na loňské úrovni, tedy 6,7 procenta, a to díky vysokým výdajům vlády. MMF letos díky výdajům vlády již dvakrát svůj výhled zlepšil. Čínská vláda si klade za cíl dosáhnout letos růstu HDP nejméně o 6,5 procenta. Loňský růst Číny byl nejslabší za 26 let. 

Vydáno pod