Němci mají v bankách rekordní úspory, neodrazují je ani nízké úroky

Soukromí němečtí střadatelé mají v bankách uloženy rekordní úspory, v prvním letošním čtvrtletí činily 5,676 bilionu eur (148 bilionů korun). Vyplývá to z pátečního sdělení německé centrální banky. Od spoření, které umožňuje vysoká zaměstnanost a rostoucí reálné mzdy, je neodrazují ani nízké úroky, napsala agentura DPA.

Na soukromých účtech leží o 1,5 procenta, tedy o 84 miliard eur, více peněz než v závěrečném čtvrtletí loňského roku. Celých 17 miliard eur přibylo v prvním čtvrtletí na běžných a spořících účtech, ze kterých se dají rychle vybrat. Více než 24 miliard eur investovali občané Německa do takřka bezrizikových pojistných a penzijních smluv.

Protože na spořících a běžných účtech nedostanou téměř žádné úroky, odvažuje se stále více Němců na burzu. V prvním čtvrtletí nakoupili akcie a podíly za téměř dvě miliardy eur.

Kam půjdou bankéři z Londýna? Do Frankfurtu

Agentura Bloomberg v pátek napsala, že Frankfurt nad Mohanem zatím vítězí v boji o tisíce pracovních míst v bankovním sektoru, která budou po odchodu Británie z Evropské unie přesunuta do nových center bank v EU.

Německo si pro svou centrálu v EU, která jim má zajistit pokračující napojení na jednotný trh, vybraly Standard Chartered, Nomura Holdings a Daiwa Securities Group. Podle zdrojů stejný krok zvažují také banky Citigroup, Goldman Sachs Group a Morgan Stanley.

Zájem o bankéře z Británie má i Paříž. Největší nefrancouzskou bankou, která se rozhodla vybrat si pro evropskou centrálu konkurenční Paříž, je HSBC Holdings.

  • Podle hospodářského institutu Bruegel by Londýn po brexitu mohl přijít až o 10 tisíc pracovních míst v bankovnictví a 20 tisíc ve finančních službách. 
  • Klienti by mohli přesunout z Británie až 1,8 bilionu eur (47 bilionů korun). 
  • To bude mít velký negativní dopad na Británii, protože finance a s nimi související služby přinášejí zemi ročně 190 miliard liber (5,7 bilionu korun), což představuje 12 procent britské ekonomiky.