Cestování je kvůli nízké ceně benzinu a nafty výhodnější. V Česku i cizině

Nízké ceny benzínu a nafty nejen v Česku potěší ty, kteří jezdí na dovolenou vlastními auty (zdroj: ČT24)

Nízké ceny benzinu a nafty potěší ty, kteří míří na dovolenou vlastním autem. Cestovní kanceláře odhadují, že se tímto způsobem do ciziny chystá asi milion a půl Čechů. Využití vlastní dopravy při cestě na dovolenou stoupá na popularitě i u zahraničních turistů. Každoročně jich do Česka zamíří tři čtvrtě milionu.

„Devadesát devět procent našich hostů jsou především Holanďané, Dánové, Němci, Norové a Švédové,“ říká vedoucí provozu Camping Praha Klánovice Lenka Mikušová. Sezona tady začíná v dubnu a končí v září. V jejím průběhu sem zavítá pomocí obytných aut kolem tisícovky cizinců. Jejich auta ale nezahálejí ani v jejím průběhu. Používají je na cesty po celé České republice.

„Myslím, že benzin je tu o trochu levnější, a jídlo dokonce o dost levnější než u nás,“ konstatuje dánský návštěvník kempu Lars Rossen.

Česká republika ovšem není z hlediska pohonných hmot nejlevnější zemí v regionu. Méně za tankování řidiči zaplatí například v Polsku nebo Maďarsku. Při tankování je ale také důležité umístění čerpací stanice.

Ceny pohonných hmot
Zdroj: ČT24

Stejně jako v Česku platí totiž i v zahraničí, že ceny pohonných hmot na hlavních dálničních tazích jsou většinou výrazně vyšší. Při tankování mimo hlavní tahy tak mohou řidiči ušetřit další stovky korun.

„Rozdíly mezi jednotlivými čerpacími stanicemi jsou v rámci České republiky poměrně výrazné. Mezi nejlevnější a nejdražší čerpací stanicí je možné najít rozdíl až čtyři koruny na litr,“ konstatuje analytik Finlord Boris Tomčiak.

V zahraničí jsou pak rozdíly mezi jednotlivými čerpacími stanicemi ještě výraznější. „To může být po přepočtení na koruny až šest nebo sedm korun,“ dodává Tomčiak. Podle analytiků by tak v nejbližších týdnech pohonné hmoty už výrazně zlevňovat neměly, minimálně do srpna.